Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kanada himnuszát átírják nemsemlegessé

888.hu

2016.06.05. 20:18

A világ legunalmasabb országának himnuszát nemsemlegessé változtatják.
OTTAWA, 18:18

Olyannyira kirekesztő Kanada himnusza, hogy a törvényhozó testület úgy döntött, meg kell változtatni. 

Az ország Nemzeti Hitvallása, az O Canada tartalmaz egy strófát, melyben a férfiakat említi. A kanadai parlament szerint ez kirekesztő a nőkkel szemben, így meg fogják változtatni. 

A módosítás csak az angol nyelvű szöveget érinti: “in all thy sons command" mondatot, ami magyarul annyit tesz, hogy "a te fiaid parancsára" írják át arra, hogy "in all of us command", vagyis, "mindannyiunk parancsára". 

Mauril Bélanger liberális parlamenti képviselő állt elő a javaslattal, hiszen a himnusz jelenlegi angol nyelvű változatának első szavai a férfiakra helyezi a hangsúlyt.

A kormánypárti politikus szerint ezzel az apró változtatással mind a nők, mind a férfiak számára befogadó himnusza lenne Kanadának. Az elmúlt években elhangzott vád – hogy a szöveg szexista – szintén okafogyottá válna - írja a Kanadai Magyar Hírlap

A liberális kormánypárti képviselő amúgy Lou Gherig-kórban szenved és már elvesztette beszédképességét, egy elektronikus applikáción keresztül magyarázta el az alsó háznak, hogy miért is lenne fontos a himnusz szövegének ez irányú módosítása. A képviselőház már elfogatta, a szenátus hivatalosan nyáron, legkésőbb ősszel dönthet a változásról. 

Kanada nemzeti himnuszának zenéjét Calixa Lavallée szerezte, az eredeti francia nyelvű szöveget Sir Adolphe-Basile Routhier írta, hazafias dalként a Saint-Jean-Baptiste Society (Keresztelő Szent János Társaság) részére. Először 1880. június 24-én adták elő, egy Keresztelő Szent János-napi banketten Québecben. Az 1960-as évektől kezdett egyre népszerűbbé válni az O Canada, mely végül1980. július 1-jén lett az ország hivatalos himnusza. 

(Usa Today, Kanadai Hírlap

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére