Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kamuszervezettel enyhítenék az iszlámgyûlöletet az Egyesült Királyságban

888.hu

2017.08.18. 17:58

Az iszlám haladó értelmezését szolgáló vallási tanács létrehozásáról tárgyalnak Nagy-Britannia legbefolyásosabb imámjai. Ez lehet a brit muszlimok elsõ központi szervezete, amely vallási doktrínákról bocsát ki rendeleteket és országosan lép fel társadalmi kérdésekben.
LONDON, 17:58

Az iszlám haladó értelmezését szolgáló vallási tanács létrehozásáról tárgyalnak Nagy-Britannia legbefolyásosabb imámjai. Ez lehet a brit muszlimok első központi szervezete, amely vallási doktrínákról bocsát ki rendeleteket és országosan lép fel társadalmi kérdésekben.

Az MTI értesülései szerint a tanács egyértelműen elvetné az olyan regresszív kulturális szokásokat, mint a kényszerházasság és a becsületgyilkosság, amelyeknek a haladó imámok szerint nincs helyük az iszlámban és a brit társadalomban.

Qari Asim, a leeds-i Mekka-mecset főimámja – az egyik legismertebb az Egyesült Királyságban – elmondta, hogy több csoport, köztük a mintegy ötszáz mecsetet tömörítő British Muslim Forum és az Imams Online nevű szervezet megbeszéléseket folytat arról, hogy vezető imámok részvételével teológiai csoport jöjjön létre. A különböző irányzatokat képviselő imámokat a mecsetek jelölnék a testületbe. Qari Asim szerint:

a testületnek szót kell emelnie a közösség visszamutató szokásai ellen, amelyek sértik az egyetemes emberi értékeket. A tanácsnak az iszlám elveinek és a brit környezetnek megfelelő progresszív hozzáállást kell tanúsítania."

Asim elmondta, hogy a vallási tanács létrejöttét a kormány és a média is üdvözölné, mert egy ilyen szervezet felerősíthetné az imámok szélsőségesség elítélésére irányuló szavait, amelyek gyakran nem kerülnek be a sajtóba.

A szervezettel kapcsolatban azonban érdekes ellentmondásokba botlunk az országon belül:

Az Egyesült Királyságban ugyanis több mint 80 saría-alapú arbitrációs bíróság működik, melyek alapelvei nyilván nem az új szervezet lágyabb és "európaibb" elképzeléseit, hanem a saját, gyakran szélsőséges irányzataikat követik.

Például míg Qari Asim megemlítette, hogy egyes nőgyűlölő kultúrákban jogfosztottá tették a nőket, és ezt az új vallási tanács kiküszöbölné, addig ezeken a brit saría bíróságokon nem létezik jogegyenlőség férfi és nő között. Ez nemcsak azt jelenti, hogy például egy családot érintő örökösödési vagy gyermekelhelyezési disputa kapcsán eleve kisebb kvóta vagy hátrányos jogok illetik meg a női családtagokat pusztán nemük miatt, hanem azt is, hogy a tárgyalás során a döntéshozók kivétel nélkül, kizárólag csak férfiak lehetnek.

A következő ellentmondás, hogy a saría hatásköre − a Korán szerint − természeténél fogva nem országhoz vagy régióhoz kötött, hanem valláshoz. Minden muzulmánra vonatkoznak az iszlám törvényei, függetlenül attól, hogy a világ melyik pontján él. Így kérdés, hogy mennyit ér az új szervezet, hiszen az iszlám vallás szerint a saría a mérvadó.

A tények azt mutatják, hogy sok változást nem hoz majd a brit közéletbe, és erről Qari Asim előbb leírt szavai is árulkodóak, melyek szerint az új szervezet felerősíthetné az imámok szélsőségesség elítélésére irányuló szavait, amelyek gyakran nem kerülnek be a sajtóba. Ezzel tehát el is árulta, hogy mi a vallási tanács valódi célja.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére