Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kamu lehet a terroristák leleplezése

888.hu

2016.03.11. 13:38

A szakértõk jelenleg vitatkoznak, hogy a kiszivárgott, Iszlám Államhoz köthetõ dokumentumok valódiak-e vagy csak ügyes hamisítványok.
BERLIN, 13:08

A szakértők jelenleg vitatkoznak, hogy a kiszivárgott, Iszlám Államhoz köthető dokumentumok valódiak-e vagy csak ügyes hamisítványok.

Egy dezertőr egy adathordozón tárolt, terjedelmes dokumentumhalmazt lopott el az ISIS-tól. A pendrive-ot egy magas rangú biztonsági tiszttől lopták el, aki az autójában hagyta, miközben egy találkozón vett részt. A papírok eredetiségével kapcsolatban számos kérdés merült fel, az azonban biztos, hogy a hatóságok szinte azonnal elkezdték vizsgálni ezeket. A legtöbb írás olyan szélsőségesekről ad információkat, akik Szíriában és Irakban harcoltak. Egy részük hazatért, egy másik részük meghalt vagy eltűnt, és vannak akik továbbra is az Iszlám Államért küzdenek.

A legújabb információk szerint 1700 szélsőséges adatait tartalmazzák az iratok, mintegy 22 ezer oldalon. A dokumentumokban minden név mellé csatoltak egy 23 kérdésből álló kérdőívet, melyben többek között arról faggatják a leendő katonákat, hogy mi a címük, telefonszámuk, anyjuk születési neve, vércsoportjuk és, hogy ismerik-e a saría törvénykezést?

Az iratok régebbiek lehetnek, a kérdőíveken a dátum 2013-as – természetesen az iszlám időszámítás szerinti dátumot tüntették fel. A dokumentumok jelentősége abban áll, hogy felfedhetik azt a kapcsolati hálót, aminek segítségével az ISIS megszervezte globális tevékenységét és be tudott vetni külföldi származású alakulatokat Irakban és Szíriában.

Az iratok eredetiségéről megoszlik a szakértők véleménye, de abban egyetértenek, hogy az anyag egyetlen helyről származik.

Sokszor ajánlottak fel megvásárlásra olyan adattároló eszközöket, amelyek állítólag az Iszlám Államhoz köthető iratokat tartalmaznak. Ezekhez könnyen hozzá lehet jutni a török-szíriai határon"

– mondta James Harkin, ISIS-szakértő.

Igaz vagy hamis?

Harkin több inkonzisztenciát is talált az anyagokban. Szerinte a telefonszámok valódiak lehetnek, azonban több helyen minden bizonnyal módosítottak a dokumentumokon, hogy magasabb áron lehessen eladni azokat.

Az a probléma, hogy ebben a térségben iszonyú szegénységben élnek az emberek és az egyik legjobb bevételi forrás az ilyen dokumentumok hamisítása."

– mondta Harkin.

Növeli az anyagokkal kapcsolatos szkepticizmust, hogy helyenként olyan szavak és kifejezések bukkannak fel, amelyek a korábbi dokumentumok esetében nem voltak jellemzőek.

Amikor egy szöveg kapcsán ilyen inkonzisztenciákat találtunk a múltban, akkor mindig kiderült, hogy a dokumentumok olcsó hamisítványok"

– mondta Charlie Winter, a Georgiai Állami Egyetem kutatója.

A kérdőívek keletkezése 2013 végére datálható. A legtöbb irat a külföldi önkéntesekkel kapcsolatban tartalmaz információkat. Ez tehát még fél évvel azelőtt történt, hogy az ISIS elfoglalta volna Moszul városát. Ez volt az egyik legnagyobb katonai siker az ISIS történetében és a győzelem mámorában alapították meg az Iszlám Államot mint államalakulatot – amit természetesen a nemzetközi közösség nem ismert el.

Az iratokban található következetlenségek annak is betudhatóak, hogy a keletkezésük idején az Iszlám Állam bürokratikus intézményrendszerét legtöbbször ideológiailag, vallásilag elkötelezett, de képzetlen bürokratákból alkották.

Egyre nehezebb helyzetben a terrorszervezet

A külföldi dzsihadisták beáramlása mára nagyrészt elapadt, annak köszönhetően, hogy jelenleg nehéz átjutni Szíriába, Törökország felől. Ennek több oka is van: a török hadsereg többször támadott meg kurd erőket a határ szíriai oldalán, így maga a határ egy militarizált zóna; emellett a főbb átkelőhelyeken kerítés és egyéb akadályok vannak, hogy a menekültek ne tudjanak szabadon közlekedni.

Emellett a határ szíriai oldalának 550 kilométeres szakaszát az amerikaiak által támogatott kurd egységek ellenőrzik. Emiatt az ISIS arra biztatja azokat, akik csatlakozni akarnak, hogy kövessenek el terrorcselekményeket a jelenlegi lakóhelyük közelében vagy egy közeli országban. Akik mindenképp csatában  szeretnének harcolni, azoknak azt tanácsolják hogy, menjenek Líbiába.

A bagdadi kormány értesülései szerint jelenleg az ISIS 20-30 ezer fős radikális, jól képzett és hamar bevethető katonával rendelkezik. További 40-50 ezer ember kiképzés alatt áll és jelenleg tartaléknak számítanak, de szintén bármikor bevethetőek. A harcosok 85 százaléka iraki származású. Mivel egyre jobban el vannak vágva a külvilágtól, az Iszlám Állam nem képes pótolni a Szíriában harcoló külföldi alakulatainál keletkezett emberveszteséget.

A terrorszervezet kénytelen volt bizonyos területeket feladni a közelmúltban: az iraki Ramádi és Szindzsár városát, valamint egy nagyobb részt Észak-Szíriában. Ebben jelentős szerepe volt az amerikai légitámadásoknak.

Korábban is volt szó arról, hogy a terrorszervezet által uralt területen egyre-másra ütik fel a fejüket a gazdasági nehézségek. A Moszulból elmenekült emberek szerint elképzelhetetlenül felment az ételek és egyéb termékek ára, mert szinte mindenből hiány van.

A németek megmondják

A német terrorelhárítás szakértői szerint a dokumentumok valószínűleg eredetiek. Az elemzők azonban továbbra is óvatosak. Thomas de Maiziére német belügyminiszer viszont azt nyilatkozta, hogy a rendőrség

abból a feltételezésből indul ki, hogy a dokumentumok autentikusak."

Anthony Glees, titkosszolgálati szakértő szerint ezek a dokumentumok nemcsak egy komoly biztonsági rést jelentenek az Iszlám Állam pajzsán, hanem egy hatalmas előrelépést is a nyugati titkosszolgálatok számára. Elmondta, hogy a lista nyilvánosságra kerülése olyan mértékű felfedezés, mint amikor 1945-ben egy elhagyatott malomból előkerült a náci párttagok teljes névsora – és ezzel akár végzetes csapást is mérhetnek a terrorszervezetre.

(Independent)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére