Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kampányzáró: Salvini utat vághat magának a kormányváltáshoz

888.hu

2020.01.18. 12:25

Matteo Salvini, az olasz Liga párt vezetője szombaton az autóversenyzésből ismert Maranellóban tartja a január 26-i tartományi választások kampányzáró eseményét: az eddig „vörös„ Emilia Romagna megszerzésével a jobboldal utat vághat magának az esetleges kormányváltáshoz.

Országos választási lázban ég az olasz politika a mintegy 4,5 millió lakosú Emilia Romagna tartományért vívott harc kampányának utolsó napjaiban. A Liga duplázni akar: az október 27-én majdnem hatvan százalékkal megszerzett, addig szintén „vörös” Umbria után ezt a tartományt is el akarja hódítani a baloldaltól. A felmérések egy része az umbriai vereség hatására „felébredt„ baloldali Demokrata Párt (PD) enyhe előnyét mutatják, de ha győz is a PD, nem mindegy, hogy mennyivel, írja az MTI.

A Matteo Salvini vezette párt választása a térség jelképes helyszínére, a Ferrari-autógyárról ismert Maranellóra esett. A város a „dolgos és győztes” Olaszország szimbóluma, és idézi a labdarúgás után második legnépszerűbb olasz sport sikereit is.

A Ferrariké „az egyetlen piros szín, melyet szeretünk„ – utalt Salvini a tartományt évtizedek óta irányító olasz baloldalra.

A Liga találkozóját a maranellói Szabadság téren tartják, utalva arra, hogy a párt meg akarja szabadítani a tartományt a baloldaltól.

A kampányzáró demonstráción a tartományi elnökjelölt Lucia Borgonzoni csak másodszereplő lesz, hiszen a jobboldal három hónapos kampányát a ”Kapitány„, Matteo Salvini uralta.

Salvini korábban Olaszország és Európa számára is ”sorsdöntőnek„ nevezte az emiliai választásokat, hangoztatva, hogy a választók most leválthatják a tavaly szeptemberben megalakult Conte-kormányt. A kormányzó PD és Öt Csillag Mozgalom (M5S) kizártnak tartja, hogy az esetleges jobboldali helyhatósági győzelem előrehozott választásokhoz vezethet, elemzők szerint azonban Emilia Romagna politikai ”színváltása„ nem marad következmények nélkül. A tartomány elvesztése megkérdőjelezheti a PD jövőjét; az egykor Emiliából elindult, de mostanra már a kampányszervezésről is lemondó M5S-t pedig az eltűnés fenyegeti.

A Liga jelenleg 12 tartományt vezet, a baloldal hetet, és májustól további hat régióban tartanak választást.

Salvini első számú ellenfele mostanra az úgynevezett Hering-mozgalom lett, mert a Matteo Santori és barátai elindította alakulat célként tűzte ki a Liga megállítását Emilia Romagnában. Az első villámakción szorongó ezrekről elnevezett Heringek, kezdeti függetlenségüket fokozatosan feladva, december 14-én Rómában országos megmozdulást tartottak, márciusra pedig saját politikai formációt ígérnek.

A tartományi választások finisét befolyásolja a felsőház mentelmi bizottságának hétfői döntése, hogy támogatja-e vagy sem Salvini mentelmi jogának megvonását. Az ügy az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajóját érinti: a volt belügyminiszter tavaly nyáron öt napig nem engedélyezte, hogy a hajóról Olaszországban kiszálljon 131 migráns. Ezért ügyészségi eljárás indult ellene.

A kampány utolsó felvonására az emiliai Bibbianóban kerül sor csütörtökön, ahol Salvini és a Heringek egyszerre lesznek jelen. Bibbiano baloldali polgármestere korrupciós botrányba keveredett és emiatt vizsgálat folyik ellene.

Január 26-án a majdnem kétmilliós, déli Calabria tartomány is új elnököt választ. Itt teljes csendben zajlik a kampány, mivel biztosnak tűnik a jobboldali jelölt győzelme. Ezért számít még nagyobb tétnek Emilia Romagna megszerzése.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Ursula von der Leyen: az EU újabb szankciós csomagot javasolt Oroszországgal szemben

Ursula von der Leyen: az EU újabb szankciós csomagot javasolt Oroszországgal szemben

Mivel háborújával Oroszország továbbra is halált és pusztítást okoz Ukrajnában, az Európai Bizottság egy újabb szankciós csomaggal fokozni kívánja a nyomást Moszkvára – jelentette be Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke szerdán.

Egy gyászhír margójára: 2006. október 23-án nem Nagy László testét, a lelkét törték össze

Egy gyászhír margójára: 2006. október 23-án nem Nagy László testét, a lelkét törték össze

Meghalt Nagy László, a 2006-os gyurcsányi rendőrterror egyik áldozata. Alig ötven évesen, bár élete nem tegnap, Miklós napján, sokkal inkább 2006 őszén ért véget, miután a sajnálatos októberi rendőrroham alkalmával kilőtték az egyik szemét. Két másik áldozat segítségével idézzük fel egy tizenhat évvel ezelőtt végleg kisiklott élet utolsó stációit.

A hajdani Fregattban a borravalónak és a szocializmusnak is harangoztak

A hajdani Fregattban a borravalónak és a szocializmusnak is harangoztak

Voltak, vannak és minden bizonnyal még lesznek Budapesten pazar kivitelű, magas színvonalú vendéglátóipari üzemegységek. Olyanok, ahol finom az étel, jó az ital, pazar az enteriőr és a társaságra sem lehet panasz. Csak egy nehezen szavakba önthető valamit, az otthonos és bensőséges, törzsvendégek formálta hangulatot nem lehet újratervezni. Vagy ha mégis, hát az már nem lesz az igazi. Megpróbáljuk a régi szép idők néhány ikonikus helyét bemutatni, számba venni, szigorúan szubjektív szempontok szerint.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére