Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kaczynski: "Lengyelországnak ki kell bírnia a brüsszeli nyomást"

888.hu

2017.09.25. 14:58

A lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski szerint nem szabad engedniük az EU erõszakos nyomásgyakorlásának. Azt is elmondta, hogy Varsó soha nem mond le a német háborús kártérítéssel kapcsolatos igényérõl.
VARSÓ, 14:58

A lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski szerint nem szabad engedniük az EU erőszakos nyomásgyakorlásának. Azt is elmondta, hogy Varsó soha nem mond le a német háborús kártérítéssel kapcsolatos igényéről. 

Kaczynski a Sieci Prawdy c. lengyel konzervatív hetilapnak adott hétfői interjújában kifejtette véleményét az Európa Bíróság legutóbbi, kvótakérdést érintő döntésében. A politikus nehéznek minősítette a bírósági döntés nyomán fennálló helyzetet. Egyúttal egyértelműnek nevezte, hogy a teljes függetlenség, egyenjogúság kiharcolása, az európai központ gazdasági utolérése érdekében Varsónak ki kell bírnia a nyomást, sőt, ennél élesebb lépéseket is.

A vasárnapi német választások előtt rögzített interjúban Kaczynski azt nevezte a berlini politikára vonatkozó legfontosabb kérdésnek, hogy Angela Merkel kancellár beleegyezik-e az euróövezet további integrációjába, vagyis más országok pénzelésébe – írja az MTI.
    

Merkel természetesen nem szeretne fizetni, és sokáig ehhez tartotta magát"

– mutatott rá a lengyel politikus, kifejtve, hogy nem világos, mit tesz a kancellár, ha az euróövezeti integráció elutasítása Berlin részéről a közös valuta csődjét jelentené.

Ma ez valódi fenyegetésnek tűnik, így Merkel valószínűleg már akar fizetni"

– vélekedett a politikus.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mit tesz Varsó az euróövezeti integráció folytatása – vagyis a kétsebességes Európa koncepciójának megvalósítása – esetében, Kaczynski rámutatott, hogy az ilyen egységesítéshez az uniós alapszerződések módosítására volna szükség:

Angela Merkel talán úgy gondolja, hogy Lengyelország megijed a szankciókkal járó hetes cikktől, és ezért engedékeny lesz az alapszerződések módosításakor "

– jelentette ki a Varsó ellen indított uniós jogállamisági eljárásra, illetve az EU-ról szóló szerződés hetedik cikkére utalva. Ez utóbbi alkalmazása akár az uniós szavazati jogok felfüggesztését is eredményezheti.

Rámutatott, hogy a hetes cikkely alkalmazásához az uniós tagállamok egyhangú jóváhagyása szükséges, miközben – mint mondta – több állam is ellenezni fogja ezt. Arra a kérdésre válaszolva, hogy Lengyelország semmiképpen sem egyezik-e bele a kétsebességes Európa létrejöttét célzó módosításokba az alapszerződésekben, Kaczynski elmondta, hogy mindez csak előzetes értékelés.

Egy azonban biztos: az euró bevezetése ma jelentősen lenyomná a gazdaságunkat"

– fűzte hozzá.

A lap arról is kérdezte a politikust, hogy a lengyel szejm szeptember elején közzétett elemzése szerint Varsó továbbá is jogosult a második világháborús veszteségekért járó német kárpótlásra. Kaczynski ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy nincs semmi jogi alapja annak, hogy Berlin elutasítsa a lengyel igényt.

Következetesen kell eljárnunk, fázisokra bontva az akciót"

– mondta, majd hozzáfűzte, hogy jelenleg az eljárás parlamenti szakasza zajlik, vagyis még nem a lengyel állam hivatalos igénylésével van dolgunk. A folyamat folytatódni fog, Varsó  semmiképp sem szándékozik lemondani róla – húzta alá Kaczynski.

Egyes lengyel kommentátorok szerint az esetleges német kárpótlás érvként használható, amennyiben az Európai Unió például a hetes cikk beindításával, illetve az uniós alapok korlátozásával fenyegetné meg komolyabban Varsót.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Kiskorú lányokat erőszakoltak meg egy svéd fesztiválon, nem ez volt az első eset

Kiskorú lányokat erőszakoltak meg egy svéd fesztiválon, nem ez volt az első eset

Rajtuk kívül tucatnyian jelentették, hogy ismeretlenek zaklatták őket.

Tarlós: Karácsony felkészületlen és szavahihetetlen

Tarlós: Karácsony felkészületlen és szavahihetetlen

A harmadik ciklusára készülő kormánypárti főpolgármester szerint az egyetlen közös ellenzéki főpolgármester-jelöltről szóló elképzelés összeomlott. A városvezető felkészületlennek nevezte az ellenjelölteket, köztük Karácsony Gergelyt, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltjét az M1 szerda reggeli műsorában.

Elképesztő: levelet írt a polgármester egy focicsapatnak, mert túl hangosak a szurkolók

Nemcsak az edzések, de a mérkőzések hangereje is túl nagy Kozármislenyben a helyi polgármester szerint.

A propagandamentes

A propagandamentes

Ha nem is sokat, de azért elgondolkodtam, hogy érdemes-e írni Molnár Áronról. De ki az a Molnár Áron? Na igen, ezért gondolkodtam el. Mert nagyon-nagyon kevesen tudják, hogy kicsoda, és persze érthető, hogy nem tudják. De van benne valami tipikus, valami önmagán túlmutató. Ő nyilván hihetetlenül egyedinek érzi magát, pedig – fájdalom – messze nem az.

Indul az önkormányzati választás kampánya, összeszedtük a tudnivalókat

Indul az önkormányzati választás kampánya, összeszedtük a tudnivalókat

Szombaton kezdődik a hivatalos választási kampány, attól a naptól a választópolgárok már ajánlásokat is tehetnek a képviselőjelöltekre, azaz arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon.

Öttusa Világfesztivál Budapesten

2019-ben a világon először Felnőtt Öttusa-világbajnokságnak és Laser Run Világbajnokságnak ad otthont Budapest szeptember 2. és 8. között a Kincsem Parkban.

„A magyar nemzet közösséggé nemesedik”

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök többek között a liberális demokrácia veszélyeire figyelmeztetett Washingtonban kedden, a helyi amerikai magyar közösség augusztus 20-i ünnepi szentmiséjén.

Orbán Viktor fogadta Stephen Harper volt kanadai miniszterelnököt

Magyarországra látogatott a konzervatív Stephen Harper, Kanada 22. miniszterelnöke.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére