Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Juncker nem dönthet a tagállamok feje felett

888.hu

2016.07.08. 08:58

Jean-Claude Juncker és több EU-s vezetõ is azt tervezte, hogy tetõ alá hoznak egy kereskedelmi megállapodást a tagállamok megkérdezése nélkül, de szerencsére ez nem jött össze.
BRÜSSZEL, 8:58

Jean-Claude Juncker és több EU-s vezető is azt tervezte, hogy tető alá hoznak egy kereskedelmi megállapodást a tagállami parlamentek megkérdezése nélkül, de szerencsére ez nem jött össze.

A franciák szerint Juncker "hallucinált", amikor a tagállami parlamentek beleegyezése nélkül szeretett volna megkötni egy komplex kereskedelmi megállapodást Kanadával. A terv szerint egy olyan fontos egyezményt akart tető alá hozni, amelyet elég lett volna jóváhagynia az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak. A felháborodás miatt ez végül nem jött össze.

Az Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény (CETA) ezután csak úgy léphet életbe, ha az összes tagállami parlament áldását adja rá.

Ez egy óriási pofon Juncker számára, aki a múlt héten még azt nyilatkozta, hogy nincs szükség a tagállamok bevonására a tárgyalások során. Ezen még a franciák és a németek is kiakadtak.

Matthias Fekl francia kereskedelmi miniszter szerint elképesztő, hogy Brüsszel felhatalmazás nélkül egy olyan megállapodást akart nyélbe ütni, amely az összes tagállamot érinti.

Ez az egész olyan mintha hallucinálnának, főleg a brit népszavazás eredményének fényében. Hihetetlen, hogy egy ilyen magas szintű megállapodást a Bizottság a tagállamok megkérdezése nélkül szeretett volna eldönteni"

– mondta Fekl.

A románok azonnal azzal fenyegetőztek, hogy megtorpedóznak bármilyen megállapodást, mert Bukarest nem kap vízumviszonosságot Ottawától. (Vagyis Kanada vízumot vezetett be Romániával szemben).

Amennyiben az EU nem köt megállapodást Kanadával, akkor legitim lehet a kérdés, hogy mégis ki a fenével tud egyezményt kötni?"

– mondta Chrystia Freeland, kanadai kereskedelmi miniszter.

Az EU és Kanada közötti CETA-ról már 2009 óta folynak a tárgyalások. Jelenleg azonban kérdéses a megállapodás sorsa, mert összesen 40 állami és regionális szereplőnek kell majd róla döntenie.

Az egyezmény megkötése 26 milliárd euróval dobná meg a kereskedelmi forgalom értékét az EU és Kanada között, de a tagállamok inkább a szuverenitást választották az anyagi előnyök helyett.

(Express)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére