Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Július végéig vissza kell szállítani Németországba a kitoloncolt szélsõséges iszlamistát

Tóth Dalma

2018.07.27. 22:00

Ki érti a németeket? Végre megszabadultak Sami A. szélsõséges iszlamistától, most visszakövetelik. Egyébként otthon, Tunéziában, Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet néhai vezetõjének volt a testõrét feltételesen szabadlábra helyezték.

Ki érti a németeket? Végre megszabadultak Sami A. szélsőséges iszlamistától, most visszakövetelik. Egyébként otthon, Tunéziában, Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet néhai vezetőjének volt a testőrét feltételesen szabadlábra helyezték.

A tunéziai terrorellenes hivatal közölte, hogy a Sami A. néven azonosított férfi szabadlábon várhatja ki az ellene indított nyomozás végét, ez idő alatt azonban nem hagyhatja el az észak-afrikai ország területét – írja az MTI.

A terrorizmussal gyanúsított iszlamistát július 13-án kitoloncolták Tunéziába, azóta a helyi hatóságok őrizetében volt. Ugyanakkor az észak-afrikai ország törvényei szerint vádemelés nélkül maximálisan 15 napig tarthatják fogva.

Mielőtt a férfit kitoloncolták, a kérdésben dönteni hivatott gelsenkircheni bíróság úgy határozott, hogy Sami A.-t nem szabad visszaküldeni Tunéziába, mert nincs rá garancia, hogy ott nem fogják megkínozni. A törvényszék szerint a "kitoloncolás súlyosan jogsértő volt".

Időközben a gelsenkircheni bíróság egy tízezer eurós bírság terhe mellett felszólította a bochumi bevándorlási hivatalt, hogy legkésőbb július 31-ig  szállítsa vissza a férfit Tunéziából.

A tunéziai hatóságok szerint eddig nem érkezett hozzájuk Németországból megkeresés Sami A. visszaküldése ügyében. A tunéziai jog alapvetően lehetővé teszi terrorizmussal gyanúsított állampolgárok kiadatását más országoknak.

A tunéziai iszlamista ügyvédje két hete közölte: nincsenek okok, amelyek kizárnák védence visszatérését Németországba. Mint mondta, amint Sami A.-t szabadlábra helyezik, a tuniszi német nagykövetségnek vízumot kell adnia neki.

Sami A. 2005 óta élt családjával együtt Bochumban. A német hatóságok terrorszervezetben eltöltött múltja miatt potenciális fenyegetésként tartották számon, rendszeresen jelentkeznie kellett a rendőrségen. Az egyik ilyen alkalommal vették őrizetbe június végén, és került kiutasítási őrizetbe, miután a bevándorlási hivatal felfüggesztette annak a korábbi bírósági döntésnek a hatályát, amely megtiltotta a férfi kitoloncolását, ugyanúgy amiatt, mert Tunéziában megkínozhatják.

Azt a bíróság nem vitatta, hogy a férfi az ezredforduló környékén az al-Kaida tagja volt. Bizonyítottnak találták, hogy Afganisztánban a terrorszervezet egyik táborában kapott kiképzést, és egy időben Oszama bin Laden testőrségének tagja volt. Sami A. azt állította, a kérdéses időszakban vallási tanulmányokat folytatott a pakisztáni Karacsiban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére