Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Joe Biden nyomására hitette el a világgal az afganisztáni vezető, hogy minden rendben van

888.hu

2021.09.01. 18:50

Joe Biden amerikai elnök nyomást gyakorolt Asraf Gáni volt afgán elnökre, hogy hitesse el a nemzetközi közvéleménnyel és az afgánokkal, hogy ura a helyzetnek. Cserébe Biden segítséget ígért Kabulnak – derült ki a Reuters brit hírügynökség jelentéséből.

 

A július 23-ai, körülbelül negyedórás beszélgetés során Joe Biden amerikai elnök elmondta, hogy a világ egyre kevésbé bízik az afgán kormányerők tálibok elleni sikerében, s úgy vélte,

Kabulnak először arról kell meggyőznie a közvéleményt, hogy képes legyőzni a tálibokat, „akár igaz, akár nem”.

Biden úgy fogalmazott: „Szükség van rá, akár igaz, akár nem, de szükség van egy másfajta kép felrajzolására.” Hozzátette: „rengeteget jelentene”, ha Kabul sikerrel járna ebben, és azt javasolta, a prominens afgán vezetők tartsanak sajtótájékoztatót, ahol új katonai stratégiát jelentenek be. Emellett méltatta az afgán hadsereget. „Egyértelmű, hogy a legjobb hadseregük van” – mondta Biden, kiemelve, hogy Kabul 300 ezer jól képzett és jól felszerelt katonával rendelkezik, szemben a tálibok 70-80 ezer emberével.

Továbbra is biztosítjuk a légi támogatást, ha tudjuk, mi Kabul terve”

– fogalmazott Biden.

Asraf Gáni afgán elnök a maga részéről azt mondta, továbbra is hisz a békés rendezésben, „amennyiben Kabul módosíthat a katonai stratégián”, ám arra is emlékeztetett, hogy az idő gyorsan fogy.

Biden Gánihoz intézett szavai arra utalnak, hogy az amerikai elnök nem várta a tálibok gyors győzelmét

– jegyezte meg a Reuters.

Gáni kiemelte: a kabuli kormány ellen harcolók között legalább 10-15 ezer külföldi, főleg pakisztáni terrorista található. Korábban afgán kormánytagok és amerikai elemzők egyaránt úgy vélték, hogy a tálibok részben pakisztáni segítséggel erősödhettek meg, jóllehet Iszlámábád ezt többször tagadta. A most nyilvánosságra hozott beszélgetés kapcsán Pakisztán washingtoni nagykövetsége leszögezte: a Pakisztánból Afganisztánba tartó tálib fegyveresek története csupán Asraf Gáni kifogása a saját kudarcaira.

Maga Gáni a tálib hatalomátvételt követően családjával együtt elmenekült Afganisztánból az Egyesült Arab Emírségekbe. A Reuters leszögezte: ugyancsak július 23-án Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke és Frank McKenzie tábornok, a Közép- és Dél-Ázsiáért is felelős Középső Parancsnokság vezetője szintén egyeztetett Gánival telefonon.

A beszélgetés – amely szintén a hírügynökség birtokába került – során az amerikai fél kiemelte, hogy az afgán helyzet nemzetközi értékelése a tálibok sikerét tükrözi.

„Ezt a narratívát kell megfordítanunk” – szögezték le.

A Reuters magát megnevezni nem kívánó forrástól kapta meg a Biden és Gáni közötti beszélgetésnek mind a leiratát, mind a hanganyagát. A hírügynökség jelentését sem a Fehér Ház nem kommentálta, sem Jake Sullivan, illetve Mark Milley irodája nem reagált rá.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére