Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Jobboldali lett a légkör, a vitákat pedig a konzervatívok dominálják"

Bertha László

2018.05.08. 14:00

Dieter Stein, a Junge Freiheit fõszerkesztõjének álláspontja szerint a "konzervatív" szó reneszánszát éli, és annak ellenére, hogy a balliberális erõk megpróbálják kisajátítani a világértelmezés elõjogát, mára egyértelmûen jobboldali lett a légkör, a vitákat pedig a konzervatívok dominálják.

A német nemzeti-konzervatív hetilap főszerkesztője és egyben alapítója szerint nem is olyan rég volt még, amikor kevésbé volt szexi konzervatívnak lenni. Ekkortájt még kizárólag megvető hangnemmel párosult, ha például a liberális Spiegel cikkeiben a CDU-val kapcsolatban egyfolytában a „konzervatív” kifejezést használták, és együgyű vesztesként feltüntetve akarták őket nevetségessé tenni.

Most úgy tűnik, megváltoztak a dolgok. A Die Zeit, a baloldali liberálisok szócsöve nemrég egy »Mit jelent ma konzervatívnak lenni?« című cikket hozott le a címlapján, és a »konzervatív« szó egyre többszöri előfordulásán csodálkozott – amelyet már rég a politikai szemetesládában látna”

 – írja Dieter Stein.

A szerző felidézi a Welt am Sonntagban megjelenő cikket, melyben az egyik újságíró arra a kérdésre kereste a választ, hogy ötven évvel a ’68-as lázadás után kit illet az értelmezés előjoga, és arra a megdöbbentő eredményre jutott, hogy nem egyszerűen csak jobbra tolódott a légkör, hanem mostanra a vitákban is a konzervatívok dominálnak.

Stein úgy véli, ilyenkor mindig izgalmas vita folyik arról, hogy most vajon „igazi” konzervatívokról van szó, akik a baloldaliak nyomdokain törtek előre, vagy a konzervatív forradalom kulisszák mögötti, álcázott, antidemokratikus apologétái rejtőznek-e itt. De ki mondja meg, hogy mi a konzervatív? Biztos nem a baloldal – teszi hozzá. Ennek kapcsán a szerző megjegyzi, hogy Helmut Quaritsch konzervatív jogász egyszer már találóan megállapította, hogy

az elmék harcában egy fogalom birtoklása ugyanolyan fontos, mint a háborúban egy erőd elfoglalása.”

Így aztán tolonganak a liberálisok és a baloldaliak, hogy kicsavarják ezt a fogalmat a gonosz jobboldal kezéből. Ezzel egyidejűleg a Junge Freiheit főszerkesztője szerint a baloldaliak próbálják a konzervatív értelmiségiekre en bloc ráragasztani az antidemokratikus „új jobboldal” rosszat sejtető címkéjét, hogy megint ki lehessen zárni őket a diskurzusból.

Ahogyan azonban Európa számos országában és Amerika-szerte ismét „divatba” jött konzervatívnak, jobboldalinak lenni, úgy Németországban is hasonló folyamatok zajlanak. Ez Dieter Stein szerint helyi szinten az AfD érdeme, amely betöltötte azt az űrt, melyet a CDU teremtett azáltal, hogy Angela Merkellel az utolsó konzervatív elemeket is felszámolták a párton belül.

A német főszerkesztő publicisztikája szerint hiába követeli most a baloldal a konzervatívoktól a „pluralizmus toleranciáját”, ez a tolerancia valójában eddig is a baloldalon hiányzott.

Végre el kellene fogadniuk, hogy a demokrácia nem folyamatos baloldali dominanciát jelent, és hogy a pluralizmus nem egy egyirányú út”

– zárja sorait Stein.

Dieter Stein 1967-ben született német publicista, a Junge Freiheit című nemzeti-konzervatív, kulturális-politikai hetilap főszerkesztője. A lapot 1986-ban egy egyetemi csoport keretében – az ő vezetésével – alapították meg azon oknál fogva, hogy ellensúlyozzák a német médiában tapasztalható baloldali túlsúlyt, mely az egyetem falait sem kímélte. A Dieter Steinnel készített korábbi interjúnkat itt olvashatod.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére