Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jobboldali gyõzelmet hoztak a szerb választások

Bertha László

2016.04.25. 08:58

A jelenlegi kormánypárt, a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) gyõzelmét hozta a vasárnapi szerb elõrehozott országgyûlési választás.
BELGRÁD, 08:58

A jelenlegi kormánypárt, a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) győzelmét hozta a vasárnapi szerb előrehozott országgyűlési választás.

Szerbiában vasárnap nemcsak parlamenti, hanem tartományi választásokat is tartottak. Az eredmény a várakozásoknak megfelelően alakult, így ismét az SNS zsebelte be a legtöbb voksot. A választások legnagyobb nyertesének mégis a megerősödött szerb ultranacionalista párt, a SRS számít, ami többek között az európai integráció ellen és Oroszország mellett kampányolt.

Érdekesség, hogy az országos választási bizottság éjjel háromnegyed 1-ig semmilyen előzetes adatot nem közölt az alacsony feldolgozottságra hivatkozva, miközben a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) már az este folyamán beszámolt az eredményekről a szavaztok 90,6 százalékos összesítése alapján.

A CeSID által nyilvánosságra hozott előzetes eredmények szerint a Szerb Haladó Párt a szavazatok 49,2 százalékát kapta, így Aleksandar Vucic maradhat kormányon. A második helyen az eddigi koalíciós partner a baloldali Szerbiai Szocialista Párt végzett 11,3 százalékkal; a szerb nacionalisták pedig a szavaztok 7,9 százalékát szerezték meg.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az eddigi adatok alapján 1,47 százalékot ért el. A magyarság érdekeit képviselő pártnak eddig 5 képviselője volt a szerb törvényhozásban, de egyelőre nem tudni, hogy ez az eredmény hány mandátumra lesz elegendő. A VMSZ a tartományi választáson a voksok 5,1 százalékát szerezte meg.

Az országban azért kellett előrehozott választásokat tartani, mert a szerb miniszterelnök, Aleksandar Vucic újabb négy évre mandátumot akart kérni, hogy Szerbiát az Európai Unió kapujáig kormányozza.

(MTI, VajdaságMA)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére