Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jobboldali fordulat jöhet vasárnap Spanyolországban

Bokor Gábor

2019.04.25. 07:00

Elõrehozott választásokat tartanak vasárnap Spanyolországban, melynek óriási a tétje. A voksolást azután kellett elõre hozni, hogy Pedro Sánchez miniszterelnök nem tudta átvinni a madridi törvényhozáson az idei évre tervezett költségvetési tervezetét. A tét Spanyolországban jelenleg a nemzeti egység megõrzése, valamint a bevándorlás: milyen kormányt akarnak a spanyolok, amelyik ellenzi vagy támogatja azt?

Ahhoz, hogy megértsük, mi zajlik jelenleg Spanyolországban, egy kicsit hátrébb kell ugrani az időben. A spanyol belpolitikai válság azután kezdődött, hogy az országgyűlési választásokon, 2015. december 20-án a Néppárt, azaz a PP szerezte a legtöbb szavazatot, ám ahhoz ez már nem volt elég, hogy kormányt is alakítson. Ezért alig fél évvel később, június 26-ára újabb választásokat kellett kiírni, ami nagyjából ugyanilyen eredménnyel zárult. Teljes volt a patthelyzet, ugyanis a koalíciós tárgyalások is rendre zátonyra futottak, az addigi ellenzéki pártok nem akartak a korrupciós botrányokba keveredett Mariano Rajoyjal összefogni.

Rajoy zsákutcába vezette a pártot, tipikus eurokrata politikus volt, aki a Néppártot is balrább tolta a politikai skálán. Beleillett a Merkel-féle körökbe: bürokrata, színtelen, szagtalan irányba fordult a politikája, emiatt aztán a 2011-es megválasztása után fokozatosan csökkent a népszerűsége mind országosan, mind a párton belül. Komoly koalíciós tárgyalások után végül Mariano Rajoynak sikerült megállapodnia a Ciudadanos, azaz az Állampolgárok nevű centrista párttal.

Hogy teljesebb képet kapjunk a spanyol belpolitika helyzetéről, Agárdy Zsófiát, a Századvég nemzetközi elemzőjét kértem meg, hogy értékelje a Spanyolországban zajló eseményeket. Az elemző szerint a Néppárt és az Állampolgárok koalíciója korántsem volt egy stabil lábakon álló szövetség. 

Mindig benne volt a szétbomlás esélye"

– hangsúlyozta az elemző. 

A Századvég szakértője szerint a PP egyszerűen túlnőtte magát, a spanyol népnek pedig elege lett belőlük és a körülöttük keringő folyamatos botrányokból.

A Néppárt neve erodálódott és nem azt képviselték, mint korábban”

– fogalmazott az elemző. 

Igazán meghatározó Jose Maria Aznar idején volt a Néppárt. A politikus 1996 és 2004 között volt a mediterrán ország miniszterelnöke, egy klasszikus jobboldali, nemzeti kormányzás jellemezte az akkori vezetést, amitől később Rajoy teljesen eltért. Bármiféle ideológia nélkül kormányoztak, éveken át folyamatos gazdasági megszorításokat hoztak, amiből elege lett az embereknek.

A politikai paletta is teljesen megváltozott

A 2000-es években egy hagyományos, két nagypárti rendszer működött az országban, a két legnagyobb tömörülés, a Néppárt és a Spanyol Szocialista Munkáspárt, a PSOE kapta rendszerint a legtöbb szavazatot. Szűk két évtizeddel ezelőtt ezek a pártok rendszerint 40 százalék körüli voksot kaptak, mára azonban a Néppárt húsz, míg a szocialisták 28-30 százalékon állnak. A Századvég szakértője szerint ez azért van, mert rengeteg Néppártból kiábrándult szavazót felszippantották a kisebb pártok, mint a Ciudadanos vagy a bevándorlásellenes VOX, akik egyre meghatározóbb szereplővé válnak a spanyol belpolitikában.

A Rajoy-féle merkeli út ahhoz vezetett, hogy a Néppárt komoly válságba jutott, a párton belül egyre többen azt akarták, hogy a párt térjen vissza a régi, hagyományos konzervatív irányba, azonban erre a miniszterelnök nem volt hajlandó. A belső harcok végeredménye az lett, hogy Santiago Abascal bevándorlásellenes politikus embereivel kilépett a PP-ből és megalapították a VOX-ot.

Bekerült a VOX az új andalúz kormányba

A radikális jobboldali párt először nyert parlamenti képviseletet, ráadásul egyből kormányra került.

Az utolsó csepp a pohárban Rajoy katalánpolitikája volt, nem foglalkozott a tartományi kérdésekkel, a nemtörődömsége miatt alakult ki a válság Katalóniában, ahol 2017. október 1-jén rendezték meg az elszakadásról szóló népszavazást, amit a madridi vezetés már a kezdetektől alkotmányellenesnek és illegitimnek tekintett. Azonban a referendumot ennek ellenére is megtartották, a rendőrség pedig keményen lépett fel a szavazni vágyókkal szemben.

Senki nem választotta meg a baloldalt, mégis ők jöttek

2018 nyara érdekes fordulattal  indult: a spanyol történelem során először úgy lett új miniszterelnöke az országnak, hogy azt senki nem választotta meg. Rajoytól végül 2018. június elsején vonta meg a bizalmat a parlament, kormányalakításra pedig a PSOE vezetőjét, Pedro Sánchezt kérték fel. A baloldali politikus pedig már a beiktatásán óriási botrányt okozott VI. Fülöp király előtt, mikor letette esküjét. Szemfüles olvasók és újságírók rögtön észrevették, hogy a baloldali vezető levetette a keresztet és eltetette a Bibliát a teremből, ilyenre korábban még sohasem volt példa.

Pedro Sánchez teljesen máshogy állt a bevándorláshoz.

Azok után, hogy Matteo Salvini bevándorlásellenes olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes beiktatása után megtiltotta, hogy a civil szervezetek migránsokat szállító hajói kikössenek Olaszországban, az embercsempészeknek új irány felé kellett nézniük, így Spanyolország kézenfekvő úti célnak bizonyult minden szempontból. A 888-on mi is beszámoltunk arról, hogy az új spanyol miniszterelnök beiktatása után nem sokkal hivatalos rezidenciájában fogadta Soros Györgyöt.

Innentől kezdve pedig nem volt megállás: Sánchez 180 fokos fordulatot hajtott végre a korábbi, viszonylagosan szigorúnak mondható spanyol bevándorlási politikán. A kikötőkbe egyre több olyan hajó kötött ki, amelyek fekete-afrikai bevándorlókat szállítottak. Ezt a madridi vezetés a Nyugat-Európából oly ismerős szlogenekkel kommentálta, hogy ők egy nyitott, befogadó, toleráns Spanyolországot akarnak, és ez helyezkedik majd a politikájuk középpontjába.

A bevándorlási adatok brutálisak: a Frontex adatai szerint 2017-hez képest a tavalyi évben megkétszereződött az Afrikából Spanyolországba tartó migránsok száma”

– ismertette háttérbeszélgetésünk alkalmával a számadatokat a Századvég szakértője, majd hozzátette: "jelenleg Spanyolország a fő belépési pont az Európai Unió területére".

Elmondása szerint a mediterrán országban egyedül a bevándorlásellenes VOX az, amelyik mer foglalkozni a bevándorlással, a többi párt ehhez puha és ez a közbeszédet sem foglalkoztatja annyira.

A Századvég elemzője úgy látja, hogy a spanyol szocialisták arra játszanak rá, hogy ők a jövő és a progresszivitás. Érzelemvezérelt üzenetekkel bombázzák a lakosságot és azzal riogatják az embereket, hogyha a jobboldalra szavaznak, visszatér a "sötét" francói múlt. A spanyol média is rendkívül elfogult, egyoldalú, a jobboldali és bevándorlásellenes üzeneteket a legnagyobb lapok nem juttatják el a szavazókhoz.

Franco lett a régi-új főellenség

A baloldali madridi vezetés pitiánerségét mi sem mutatja jobban, hogy Sánchezék el akarják törölni a múltat. Ennek érdekében heves vitába kerültek a Franco családdal. A korábbi országvezető hamvai jelenleg az Elesettek Völgyében lévő mauzóleumban vannak, azonban a szocialisták azt kihantolnák és egy jóval távolabbi temetőben helyeznék el. A volt katonai vezető családja élesen bírálta emiatt a szocialistákat, mondván miért akarnak hozzányúlni a korábbi spanyol vezető sírjához, és miért használják azt fel az aktuálpolitikai előnyszerzésükhöz. Sánchezék csak abban voltak érdekeltek, hogy megnehezítsék a Franco család dolgát: februárban 15 nap gondolkodási időt adtak a famíliának, hogy jelöljenek ki egy új helyet Francónak. Adta volna magát, hogy a családi kripta legyen az új nyughely a madridi La Almudena katedrálisban, azonban a madridi vezetés kijelentette, szó sem lehet arról, hogy a turisták körében is népszerű Almudenában temessék el a tábornokot.

A kormány és Pedro Sánchez miniszterelnök úgy határozott, hogy Franco hamvait el kell távolítani a jelenlegi nyughelyéről. Ennek dátuma pedig június 10-e lesz"

– ismertette egy hónapja Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes, majd hozzátette, hogy a volt vezető szigorúan privát ceremónia során lesz újratemetve, az újságírók nem vehetnek részt azon.

Akármennyire is eltökélt a spanyol baloldal, komoly buktatók állnak előttük. Az egész fuccsba mehet, ha a spanyol legfelsőbb bíróság a családnak ad igazat, hiszen akkor nem kell az 1939 és 1975 között Spanyolországot vezető tábornok földi maradványait exhumálni. A másik akadály egy fokkal komolyabb, április 28-án előrehozott választások lesznek Spanyolországban, és amennyiben ott nem a PSOE nyer, könnyen lehet, hogy az új vezetés leállítja az egész projektet.

De mi lesz vasárnap?

Ahogyan arról korábban részletesen beszámoltunk már itt, a 888-on, azok után, hogy többször is tízezrek tüntettek a bevándorláspárti madridi vezetés ellen, Pedro Sánchez bejelentette, előrehozott választásokat ír ki szűk egy évvel azután, hogy beiktatták hivatalába.

Ennek oka elsősorban az volt, hogy a madridi parlament nem fogadta el az idei költségvetési tervezetüket. Ilyen lépésre húsz éve nem volt példa. A parlamenti ciklus eredetileg 2020 nyarán ért volna véget.

Eközben a Néppártban

A szebb napokat is megélt párt most minden erejével azon van, hogy visszaszerezze azt a hírnevet, amelyet még a korábbi miniszterelnök, Aznar alatt magáénak tudhatott. Miután Rajoy a sorozatos botrányok után lemondott, a Néppárt elnöke egy Pablo Casado nevű fiatal konzervatív politikus lett, irányítása alatt tért vissza eredeti nézeteihez a párt.

Jelenleg is folyamatban van egy belső harc a Néppártban, Rajoy embereit fokozatosan szorítják ki. Nemrég volt jelöltállítás, ahonnan az összes emberét száműzték”

– ismertette a 888 kérdésére a Századvég szakértője, aki az előrehozott választásokkal kapcsolatban óvatosságra intett, ugyanis szerinte a jelenlegi közvélemény-kutatások eredményei csalókák és egyáltalán nem pontosak.

Véleménye szerint, amennyiben a Néppárt, a VOX és a Ciudadanos végül összefog, akkor kiűzhetik a szocikat, és egy jobboldali koalíció jöhet Spanyolországban.

A bizonytalanok aránya jelenleg negyven százalék körül mozog a spanyol közvélemény-kutatók szerint. A legfontosabb kérdés jelenleg, hogy végül összefog-e a Néppárt, az Állampolgárok és a VOX”

– hangsúlyozta Agárdy Zsófia, aki szerint komoly nézeteltérések még mindig vannak ezen pártok között, ugyanis az Állampolgárok egy Európai Parlamentben ALDE-frakcióhoz tartozó, szociális kérdéseket tekintve liberális párt.

Véleménye szerint egy dolog van, amiben összefoghatnak: hogy a spanyol egység megőrzése mindennél fontosabb, és ez a legfontosabb kérdése a hétvégén tartandó előrehozott választásnak. ­­­

Spanyol politikus: Orbán Viktor az új Európa vezetőjének tekinthető

Santiago Abascal, a spanyol VOX nevű párt vezetője hosszabb interjút adott a Magyar Hírlapnak. Santiago Abascal a spanyol Néppártban, a PP-ben kezdett politizálni, ahol korábban édesapja is tag volt. Az Abascal család Baszkföldről, Bilbaóból származik, és amikor Santiago elkezdett politikával foglalkozni, az ETA baszk terrorszervezet miatt még rendőri védelemre szorult.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére