Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jemeni polgárháború: mérföldkõnek minõsítették a svédországi béketárgyalást

Zelenka Dóra

2018.12.06. 13:55

Mérföldkõnek minõsítette Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja a csütörtökön Svédországban megnyitott béketárgyalást az Irán támogatását élvezõ síita felkelõk és a nemzetközileg elismert kormány között.
RIMBO, 13:55

Mérföldkőnek minősítette Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja a csütörtökön Svédországban megnyitott béketárgyalást az Irán támogatását élvező síita felkelők és a nemzetközileg elismert kormány között.

A Stockholmhoz közeli Rimbóban megkezdődött tanácskozás alkalmából tartott sajtótájékoztatón Griffiths jóhiszemű együttműködést kért a felektől a béke érdekében, és reményét fejezte ki, hogy két és fél év szünet után ezen a napon végre újraindulhat a politikai rendezés folyamata.

Az ENSZ-különmegbízott bejelentette, hogy a felek bizalomépítő lépésként fogolycserében állapodtak meg, és kölcsönösen kifejezésre juttatták, hogy az utóbbi hetek felhívásaival komoly elkötelezettségüket jelezték a harcok csökkentése mellett. Griffiths hangoztatta, hogy

a fogolycseréről szóló megállapodásnak köszönhetően több ezer család egyesülhet újra.

Az ENSZ-megbízott szerint fontos lenne a feleknek megállapodniuk Szanaa repülőterének megnyitásáról, a központi bank megerősítéséről és a fegyverszünet kihirdetéséről a lázadók uralta Hodeida városban.

A Reuters hírügynökség azonban megjegyezte: egy ENSZ-forrás szerint a felek még nagyon messze vannak e három kérdés rendezésétől, különösen Hodeia ügyében. 

Szeptemberben már volt egy próbálkozás a béketárgyalásokra az ENSZ égisze alatt Genfben, de kudarcba fulladtak a húszik távolmaradása miatt. A lázadók a megbeszélésekhez azt a feltételt szabták, hogy súlyos sebesültjeiket Ománba szállíthassák gyógykezelésre. A jemeni kormányt támogató szaúdi vezetésű katonai koalíció végül hétfőn beleegyezett a sebesültek Ománban szállításába, ami még aznap meg is történt.

Mind az iráni támogatású húszi felkelők, mind a szaúdi vezetésű arab koalíció által támogatott kormány azt állítja, hogy békét akarnak.

Kérdéses, hogy mennyi előrelépésre lehet számítani a tárgyalásokon. A megbeszélések várhatóan elsősorban azt célozzák majd, hogy csillapodjanak a harcok, enyhítsék a katasztrofális humanitárius helyzetet Jemenben, és megindítsák a konfliktus politikai rendezésének a folyamatát.

Az ENSZ Világélelmezési Programja eközben bejelentette: a következő két hónapban felgyorsítja az élelmiszerosztást Jemenben, hogy további mintegy 4 millió embernek tudjanak segíteni. Herve Verhoosel elmondta: a szervezet célja, hogy januárig 12 millió emberhez tudjanak élelmiszert eljuttatni a jelenlegi 7-8 millió helyett.

A szunnita többségű Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A kormányerőket támogató arab koalíció 2015 tavaszán avatkozott be a konfliktusba, miután a húszi lázadók elfoglalták az ország északnyugati részének nagy részét és a fővárost, Szanaát is, s elűzték a nemzetközileg elismert kormányt. A háborúban több mint tízezer ember halt meg, az ENSZ szerint a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A román sajtó szerint egy román focista nyerte az idei Puskás-díjat

A „félreértésre” az adhatott okot, hogy Zsóri Dániel Nagyváradon látta meg a napvilágot, majd pedig az Arad megyei Simonyifalván nőtt fel.

Trump megtrollkodta Thunberget: „igazán boldog fiatal lánynak tűnik”

Trump megtrollkodta Thunberget: „igazán boldog fiatal lánynak tűnik”

Az amerikai elnök szerint jó látni, milyen boldog fiatal lány Greta Thunberg.

Az emberölésért elítélt Liebe Attila aktivistaként segíti az ellenzéket Ózdon

Az emberölésért elítélt Liebe Attila aktivistaként segíti az ellenzéket Ózdon

Az emberölésért elítélt, többszörösen visszaeső egykori amatőr színházi rendező, Liebe Attila aktivistaként segíti az ózdi ellenzéki összefogást, ezzel együtt Janiczak Dávid polgármesterjelölti kampányát.

Óriási: Zsóri Dániel nyerte a Puskás Ferenc-díjat

Óriási: Zsóri Dániel nyerte a Puskás Ferenc-díjat

Első magyarként Zsóri Dániel nyerte az év legszebb góljáért járó, idén tizenegyedszer átadott Puskás Ferenc-díjat, amelyet hétfőn a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) milánói gáláján vehetett át.

Elkezdődött a dzsihadista női terrorkommandó pere Párizsban

Elkezdődött a dzsihadista női terrorkommandó pere Párizsban

Megkezdődött hétfőn Párizsban annak a Szíriából irányított női kommandónak a pere, amely három évvel ezelőtt az Iszlám Állam terrorszervezet nevében pokolgépes merényletet próbált meg végrehajtani egy gázpalackokkal teli gépkocsival a Notre-Dame katedrális közelében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére