Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jé, még sincs „náci vészhelyzet” Drezdában

Forisek Ádám

2019.11.04. 18:18

Dirk Hilbert, a város főpolgármestere nem használja a kifejezést, mert nem kíván hozzájárulni a társadalmi viták nyelvi természetű elmérgesedéséhez.

Elhatárolódik a németországi Drezda főpolgármestere a „náci vészhelyzet” kifejezéstől, amely a városi képviselő-testület egy október végén elfogadott nyilatkozatában szerepel.

Dirk Hilbert elmondta, hogy a kifejezés annyira „populista”, hogy nem méltó az ügy komolyságához. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa kiemelte, hogy nem kíván hozzájárulni a társadalmi viták nyelvi természetű elmérgesedéséhez, ezért nem is használja ezt a kifejezést.

A Szászország tartományi főváros önkormányzati képviselő-testülete „Náci vészhelyzet?” címmel fogadott el egy politikai nyilatkozatot, amely szerint fokozni kell az „antidemokratikus, antipluralista, emberellenes és szélsőjobboldali” tendenciák elleni erőfeszítéseket és erősíteni kell a civil társadalmat.

A nyilatkozatban kérdőjeles formában használt kifejezés az A párt (Die Partei) elnevezésű szatírapárt egyetlen képviselőjétől, Max Asenbachtól származik. A politikus német hírportálokon hétfőn idézett nyilatkozatában az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, Drezdában alapított és a német nyilvánosságban szélsőjobboldalinak bélyegzett mozgalomra és a szászországi nagyvárosban az utóbbi években történt idegenellenes támadásokra hivatkozva elmondta, azért kezdeményezte az állásfoglalást, mert „Drezdának meggyűlt a baja a nácikkal”.

A határozati javaslatot Max Asenbach és két további független képviselő, valamint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) frakciója közösen terjesztette elő. A javaslatot a Zöldek és az FDP soraiból is támogatták, végül 39 igen szavazattal, 29 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett fogadták el október 30-án.

Időközben vita bontakozott ki a városban a „náci vészhelyzet” kifejezés körül. Bírálta használatát a többi között a drezdai idegenforgalmi vállalkozások szövetsége (Tourismusverband Dresden), amelynek vezetője, Johannes Lohmeyer aláhúzta, hogy a képviselő-testület határozatának címéül választott kifejezés általánosító gyanú alá helyezi a drezdaiakat és súlyosan sérti városuk mint a világra nyitott és vendégszerető település tekintélyét. Azonban a tények magukért beszélnek, a Drezdába érkezű külföldi vendégek számának növekedése azt jelzi, hogy „közel s távol nyomát sem látni vészhelyzetnek” – fogalmazott az érdekképviseleti vezető.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A hollandok nem kérnek bocsánatot azért mert rabszolgatartók voltak

A hollandok nem kérnek bocsánatot azért mert rabszolgatartók voltak

A kormány nem tervez bocsánatot kérni az ország rabszolgatartó múltja miatt, mivel az fokozná a holland társadalom megosztottságát – jelentette ki Mark Rutte holland miniszterelnök a helyi parlament rasszizmusról és diszkriminációról tartott vitája keretében csütörtökön.

Fiatal Gyurcsányok jelentkezését várják

Fiatal Gyurcsányok jelentkezését várják

Megalakult a DK ifjúsági szervezete.

Világkormányt hozna létre az ENSZ főtitkára

Világkormányt hozna létre az ENSZ főtitkára

Az ENSZ Alapokmányának 75. születésnapján elhangzottak szerint a koronavírus utáni világrend felett ideális esetben egy egységes világkormány őrködne.

A múltat végképp eltörölni

A múltat végképp eltörölni

A baloldal éppen azon mesterkedik, hogyan tudná ismét felrobbantani a magyar társadalmat, ugyanúgy, mint ahogy azt már kormányzásuk alatt egyszer megtették. A Black Lives Mattert támogató politikusok pedig egyszerűen nem értik, miért káros és feszültségkeltő, ha az anarchisták gondolatisága mentén ítélnek meg történéseket.

Egy vörös báró pályaíve

A vörös bárók lényegében az egész magyar közéletet behálózzák. Gazdasági erejük, politikai kapcsolataik révén jelentős befolyást gyakorolnak az ellenzéki sajtóra, a véleményformáló elitre, vagyis az egész hazai nyilvánosságra. Egy ilyen pénzember Varga Zoltán is, aki nemrég azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a tulajdonában lévő Central Médiacsoport Zrt.-nél a koronavírus-járványra hivatkozva jelentősen csökkentette az újságírók fizetését, miközben mintegy másfél milliárdos osztalékot vett fel. Varga Zoltán pályaívét rajzolta fel a Magyar Nemzet.

Nem térdelt a himnusz alatt a kapus, sztár lett belőle

Nem térdelt a himnusz alatt a kapus, sztár lett belőle

Samantha Leshnak-Murphy nem kért a térdelésből.

Újabb 4400 munkahelyet védenek meg Békés megyében

Újabb 4400 munkahelyet védenek meg Békés megyében

A válság dacára a következő hónapokban 10,5 milliárd forint értékben 24 beruházást indítanak magyar vállalkozások Békés megyében, amivel újabb 4400 munkahelyet védenek meg – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szarvason, a Gallicoop Zrt. beruházásindító eseményén.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére