Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Japánt ráébresztette a járvány, hogy mennyire Kínára van utalva: minden vállalatát hazaköltözteti Kínából

Békési Marcell

2020.04.09. 22:31

Kína nagyon nem örül a dolognak.
Japán kormánya 220 milliárd jent különített el arra a célra, hogy Kínából hazaköltöztesse az összes olyan vállalatának termelését, mely nem kínai piacra termel

- írta ma este a South China Morning Post.

Japán még azon vállalatok költözését is segítené további 23,5 milliárd jennel, akik nem hazaköltöznének, csak el Kínából bármelyik másik országba, például Vietnamba, Indiába vagy a Fülöp-szigetkre.

A lépést hűvösen fogadta Kína, egyelőre értetlenül áll a kérdés előtt, pedig a koronavírus-járvány alatt – mikor ötven amerikai állam egymásra licitál rá a kínai lélegeztetőgépekért – abszolút logikus lépés:

Az egész világ előtt nyilvánvalóvá vált, hogy Kína nélkül nincs termelés.

Nemhogy lélegeztetőgépeket, sima maszkokat vagy gumikesztyűket sem tud a legtöbb ország magának legyártani, még a gyártósorokat is Kínában gyártják.

Gőzerővel folyik Japánban a lélegeztetőgépek gyártása, de több alkatrészt is külföldről kell beszállítaniuk, rá vannak utalva az importra.

A viszony fokozatosan hűvösödött el a két ország vezetője, Hszi Csin-ping és Abe Sinzó között. Hszi egy héttel ezelőtt egy ceremoniális látogatását is lemondta, hivatalosan a vírusra hivatkozva.

Japán lépésére a kormány indoklása szerint nem csak azért került sor, hogy gazdasági függésüket csökkentsék, Japán azért neheztel Kínára, mert szerinte a nagyhatalom sokáig titkolta a járvány kirobbanását, és azóta sem kommunikál tisztán az ügyben.

Szintén a kínai kormány szemére vetették, hogy mikor Kínába tetőzött a járvány, akkor a japánok minden lehetséges támogatást megadtak, sőt, egészségügyi szállítmányok mellett gesztusként még ősi kínai tekercseket is csatoltak a szállítmányokhoz, cserébe viszont mindent pénzért kapnak.

Ebben az üzemben eredetileg konyhai robotgépeket szereltek össze, de most átálltak az egészségügyi eszközök gyártására.

A lépést sokan meglepő fordulatnak értékelték, hiszen Abe Sinzó – bár kormányzása során mindvégig próbálta országát Kínától külpolitikailag távol tartani – az utóbbi időben látványosan törekedett a jó kapcsolatra. Ez most nem csak gazdaságilag, hanem külpolitikailag is jelentős lépés lehet a szigetországban.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére