Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Japán "titkos" plutóniumkészletein bukhat el az észak-koreai atomprogram leállítása

Vincze Viktor Attila

2018.07.04. 13:20

Nem várt akadályba ütközhet a koreai-félsziget nemrég meghirdetett atomfegyver-mentesítési terve. Egy amerikai tisztségviselõ a napokban ugyanis azzal állt elõ Japánban, hogy a szigetországban felhalmozott és atomfegyver-készítésre közvetlenül felhasználható nagy mennyiségû plutónium hivatkozási alap lehet Kim Dzsongun számára az atomfegyverprogramjának folytatására.

Az Obama-adminisztráció egy korábbi külügyi államtitkára érdekes módon a japán sajtóban nyilatkozott arról, hogy gondok lehetnek Észak-Korea atomprogramjának leállításával, mivel Kim Dzsongun diktatúrája bármikor jogosan felvetheti a Japán által az elmúlt évtizedekben szép csendben felhalmozott hatalmas plutóniumkészletek ügyét. 

Vannak bizonyos aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy a Japán által felhalmozott plutóniumkészlet indokul szolgálhat Észak-Korea számára a nukleáris fegyverek birtoklására"

– mondta Thomas Countryman, az Egyesült Államok volt nemzetközi biztonsági és non-proliferációs államtitkára a japán Tokyo Shimbun újságnak nyilatkozva.

A hajdani magas rangú amerikai diplomata szerint az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump is osztja ezeket az aggodalmakat.

Az egykori amerikai külügyi államtitkár még arra is felhívta a figyelmet, hogy a koreai-félsziget sikeres atomfegyver-mentesítése érdekében Japánnak csökkentenie kellene a plutóniumkészleteit. Ugyanakkor Kínának, Dél-Koreának és Észak-Koreának pedig be kellene szüntetnie a használt nukleáris fűtőanyagok katonai célú újrafeldolgozását. 

A médiaértesülések szerint Japán valóban hatalmas plutóniumtartalékkal rendelkezik, amely 46,9 tonna. Közvetlenül Japánban azonban "csak"  9,8 tonna plutónium áll rendelkezésre, míg 37,1 tonna plutóniumot tengerentúli titkos raktárakban őriznek.  

Összehasonlításképpen: a legmerészebb becslések szerint Japán plutóniummennyiségnek csak a töredéke állhat Észak-Korea rendelkezésére.

A tartalékolt teljes plutóniummennyiség egyébként elméletileg és ugyanakkor gyakorlatilag is azt teszi lehetővé, hogy a hivatalosan a nukleáris leszerelés és az atomfegyver-mentesség mellett elkötelezett Japán adott esetben akár 5000-6000 atombomba legyártására is képes.

Ráadásul szinte azonnal, mivel az atomfegyverek legfontosabb alapanyaga, a hasadóanyag felhasználásra kész állapotban van már. 

Japán a szövetségesei, így az Egyesült Államok tudtával, jóváhagyásával és segítségével is évtizedek óta tudatosan készül arra a helyzetre, ha atomfegyvert kellene előállítania.

Eleve ezt a célt szolgálja, hogy a szigetország atomerőművei a világ számos országától eltérően plutónium fűtőanyaggal működnek, ami az atomfegyverekben is használatos.  Japán még a használt fűtőanyagok újrafeldolgozásával is fegyveralapanyagként használható hasadóanyagot állít elő. 

A szigetország az atomfegyvergyártás lehetősége mellett egyébként egy másik stratégiai kapacitással is rendelkezik. Bár hivatalosan és katonai célokra nem fejlesztett ki Japán interballisztikus rakétát, azonban polgári, azaz "pusztán" űrkutatási célzattal már rendelkezik olyan rakétával, amely – minden átalakítás nélkül – képes műholdak helyett hagyományos robbanótölteteket, vagy akár atomtölteteket is több ezer kilométeres távolságra eljuttatni a Földön. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére