Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Japán megkongatta a vészharangot: rekordot döntött az új fertőzöttek száma

888.hu

2021.07.29. 16:30

A koronavírus-járvány erősödése miatt Japánban megkongatták a vészharangot az illetékesek, mert csütörtökre már harmadik napja rekordokat dönt az új fertőzöttek száma. Thaiföldön egy repülőtér raktárhangárját alakítják át kórházzá az egyre több beteg miatt. Kambodzsa lezárta thaiföldi határát a személyforgalom elől.

 

Tokióban szerdáról csütörtökre 3865 újabb fertőzést jegyeztek fel, amely kétszerese az egy héttel ezelőtti adatnak. A szám meredeken emelkedik: szerdára 3177 esetet regisztráltak, és már az is rekordnak számított a járvány másfél évét tekintve.

Japán kormánytisztviselők közölték, hogy a ragály nem csupán a fővárosban erősödik vészesen, hanem országszerte is. Először lépte át a kilencezres határt a napi új fertőzések száma, ráadásul jócskán: 9576 esetet jegyeztek fel. A növekedésben a korábbi vírusváltozatoknál sokkal agresszívabban terjedő, indiai eredetű delta variánsé a főszerep.

Szinte semmi sincs, ami fékezné a járványt, sok tényező viszont tovább erősítheti”

– mondta Omi Sigeru, a japán kormány orvosi tanácsadója, kiemelve az olimpiát és a nyári vakációt. A legveszélyesebbnek azonban azt tartja, hogy

a társadalom nincs igazán tudatában a válságnak, emiatt a ragály tovább terjed, és félő, hogy súlyosan terhelődik az egészségügyi ellátás”

– mondta a tanácsadó.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy az emberek tömegével sétálnak az utcákon, annak ellenére, hogy a hatóságok megkérték őket, maradjanak otthon.

A tokiói helyzet romlása miatt a fővárossal szomszédos három prefektúra kormányzói azt tervezik, hogy megkérik a miniszterelnököt, hirdessen ki rendkívüli állapotot a területükön.

Kóno Taró, a japán kormány oltásügyi minisztere szerdán úgy nyilatkozott az AP-nek: nincs bizonyíték arra, hogy az olimpia résztvevői miatt terjedne a vírus a japán lakosság körében, és szerinte egyetlen belföldi fertőzés sem köthető az olimpiához.

Egy tekintélyes japán pszichológusprofesszor, Takajuki Harada ugyanakkor a japán állami tévében kifejtette, hogy a japán olimpiai sportsikerek lelkesítik a lakosságot, és sokan emiatt sem veszik annyira komolyan a járványt, mint korábban.

A délkelet-ázsiai térség más országaiban is romlik a helyzet.

Thaiföldön, Bangkok egyik repülőterén csütörtökön megkezdték egy raktárhangár 1800 ágyas kórházzá alakítását, mert meredeken emelkedik a fertőzöttek száma. Az ország fővárosában nem csupán a kórházak, hanem már az ideiglenes tábori kórházak is megteltek koronavírusos betegek ezreivel. Thaiföldön szerdáról csütörtökre 17 699-cel nőtt a bizonyítottan koronavírus-fertőzöttek száma, a ragály miatt pedig 165-en haltak meg, egy nap alatt a legtöbben 2020 eleje óta.

A delta vírusváltozat gyors terjedése miatt Kambodzsa csütörtökön lezárta Thaifölddel közös határát. A rendelkezés alól az áruforgalom jelent kivételt. A határzárat egyelőre augusztus 12-éig rendelte el Hun Sen, Kambodzsa kormányfője.

A 17 millió lakosú országban csütörtökre 765 új fertőzést regisztráltak, eddig összesen 75 ezret a járvány kezdete óta. Bizonyítottan a ragály miatt 1339-en haltak meg, 11-en szerdáról csütörtökre. Kambodzsában viszonylag magas a lakosság oltottsági aránya, már 40 százalék felett van, a 69 milliós lélekszámú Thaiföldön ugyanakkor eddig csak a lakosság 18,5 százaléka kapott legalább egy adag vakcinát, és mindössze 5,5 százalékukat oltották be teljesen.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére