Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Izrael választott: az exit pollok Netanjahu győzelmét ígérik

SZJB

2021.03.23. 22:45

A szavazás lezárultával kiadott közvélemény-kutatás szerint a jelenlegi miniszterelnök pártja, a Likud nyerheti a választásokat.

 

Benjamin Netanjahu leköszönő izraeli miniszterelnök várhatóan újra kormányt alakíthat, mivel az exit pollok szerint 31-32 mandátumra számíthat pártja, a Likud az izraeli parlamentben.

A következő nagy párt, a Yesh Atid 17 mandátummal kullog utána.

Az előzetes felmérésekkel ellentétben úgy tűnik, hogy a mostani választás nagy reménysége, a Likudból kiváló New Hope csak 6 mandátumot szerez meg.

A tavalyi választás második helyezettje, a Kék-fehér párt idén egy szakadás miatt két külön pártként indult, az egyik a Yesh Atid, amely végül 17 mandátumra számíthat, míg a Kék-fehérek „maradéka” 6 mandátumot szerzett.

A Netanjahu által vezetett jobboldali koalíciónak így minden esélye megvan a kormányalakításra.

A Likud 32, a Shas 9, az Egyesült Júda Tóraizmus Párt 7, a Vallásos Cionista Párt pedig 7 mandátumot szerzett, ami összesen 55 helyet jelent a törvényhozásban.

Ahhoz, hogy kormányt tudjanak alapítani, elég lenne, ha a Likudból kivált Naftali Bennett volt oktatási miniszterrel egyezkednének, aki a választások előtt már felajánlotta, hogy bármelyik politikai blokkal hajlandó egyezkedni, amely elfogadja, hogy az ő pártja Netanjahutól jobbra helyezkedik el.

Ezek alapján, ha a végső eredmények nem térnek el nagyon a most ismert állástól, kijelenthetjük: továbbra is Benjamin Netanjahunak fogják hívni Izrael miniszterelnökét.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére