Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Izraelben is bemutatják a Szombathely zsidóságának emléket állító kiállítást

888.hu, MTI

2021.06.24. 08:07

Izraelben is bemutatják a Szombathely zsidóságának emléket állító, Szemtől szemben – Képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből című kiállítást.

 

Ramat Gan és Szombathely testvérvárosi együttműködésének részeként Ramat Gan Jad Lebanim nevű középületében állították ki a Szombathelyről Izraelbe szállított, fényképekből és a hozzájuk fűzött magyar és angol nyelvű szövegekből álló tárlatot.

Az anyag bepillantást nyújt a holokauszt előtt mintegy 3200 lelket számláló szombathelyi zsidóság mindennapjaiba, az egyes személyek, családok, csoportok életébe, a zsidó közösség anyagi, szellemi kultúrájába, vallási szokásaiba, hagyományaiba, és megjeleníti a közösség elpusztítását és a vészkorszak utáni újjáéledését.

Az anyag izraeli kiállítása elsősorban az izraeli magyar ajkúak jeruzsálemi szervezete vezetőjének, a Vas megyei Jánosházáról származó Miron Eszternek az érdeme, aki többéves fáradhatatlan munkával szervezte meg az eseményt.

Miért mi, és nem ők maradtak életben? Mindannyiuknak itt kellene lenni, de csak a szellemüket tudtuk elhozni erre a csodálatos kiállításra”

– mondta Miron Eszter a kiállítás szerdai megnyitóján.

„Nekünk, túlélőknek megadatott eljutni az ősök földjére, és most egy múló pillanatra ők is itt vannak velünk, az eredeti fényképekkel elmesélik, hogy kik voltak, és mi történt velük, szinte halljuk hangjukat a falakról” – tette hozzá.

Benkő Levente, Magyarország tel-avivi nagykövete a magyar történelem legsötétebb fejezetének nevezte a magyar zsidóság elhurcolását. „Az akkori magyar állam nem tudta megvédeni honfitársainkat, s Magyarország ezért felelősséggel viseltetik. Erre emlékezünk, és emlékeztetni kell rá” – hangsúlyozta a magyar nagykövet, majd kiemelte, hogy a mai Magyarország biztonságos otthona a zsidóságnak, ahol a zsidó polgárok identitásukat szabadon megélhetik és ápolhatják, és ahová nem jut el az Európában feléledő antiszemitizmus.

Roi Barzilai, Ramat Gan polgármester-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére is sikerült a testvérvárosi együttműködés keretében létrehozni a kiállítást, amelyen gazdag kép bontakozik ki egy elpusztított, egykor virágzó közösségről.

Barzilai szerint napjainkban is létező jelenség a rasszizmus, az idegengyűlölet, a homofóbia, a gyűlölet, és ma is küzdeni kell az emberi jogokért. A tárlattal a két város és a két ország közötti kapcsolatok erősítését is szolgálják, aminek részeként korábban a város kamarakórusa fellépett egy szombathelyi fesztiválon.

Nemény András, Szombathely polgármestere videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket, elmondta, hogy a zsidók deportálása óta nem ugyanolyan a város, ezt a veszteséget soha nem sikerült feldolgozni, és fontos döntések előtt fel kell idézni a képeken látható emberi arcokat, mosolyokat. „Elválaszthatatlan részei voltak a város közösségének, ahonnan kiszakították őket. Más város lenne Szombathely, ha utódaik közöttünk élnének” – mondta a polgármester.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A Disney sztárja nem tagadja a vádakat, amiben a pedofíliát mosdatja

A Disney sztárja nem tagadja a vádakat, amiben a pedofíliát mosdatja

Simu Liu nem tagadja azt a 2015-ös Reddit-bejegyzését, amiben azt írta, a „pedofília nem más, mint melegség”.

A Soros világnak az a lényege, hogy nem tud célba érni

A Soros világnak az a lényege, hogy nem tud célba érni

Néhány hete jelent meg Békés Márton szerkesztésében a XXI. Század Intézet “fehér könyve” Soros Györgyről (A Nagy Terv – A Soros Birodalom Közép- és Kelet-Európában). Egy rendhagyó workshop keretében GFG beszélgetett a könyv országtanulmányokat jegyző szerzőivel.

Márki-Zay Péter szájkosarat rakna kritikusaira Hódmezővásárhelyen

Márki-Zay Péter szájkosarat rakna kritikusaira Hódmezővásárhelyen

Az áljobboldali polgármester ismét tanúbizonyságot tett a szólásszabadság melletti kiállásáról, hiszen egy új szabályzattal igyekszik elhallgattatni hódmezővásárhelyi ellenzékét.

Már az Emmy-díj átadóján is tombol az LMBTQ-lobbi

Az egyik jelölt non-bináris zászlónak öltözött.

Karácsony mintha imádná, ha a valóság rendszeresen megalázza

Karácsony mintha imádná, ha a valóság rendszeresen megalázza

Úgy fest, Karácsony Gergely imádja, ha porig alázzák. Ritka az ilyen ember, mint a fehér holló, de rendre bizonyítja, hogy a fehér hollók közé tartozik.

A főváros kezében lévő Budapest Film akadályozza az Elk*rtuk bemutatását

A főváros kezében lévő Budapest Film akadályozza az Elk*rtuk bemutatását

„Mert most van az a rész, hogyan tudják ezt a filmet elhallgattatni. Eddig azzal voltak elfoglalva, hogy a színészeimet gyalázták, a kollégáimat fenyegették, a forgatási helyszíneken is keresztbe tettek, ahol csak lehetett. Rájöttek, hogy már nem tudják megállítani, kint van az előzetes, ott vannak az óriásplakátok, csináljuk a promóciót. Hol lehet még elgáncsolni egy filmet? Ott, hogy nem engedjük be a mozikba” – nyilatkozta Kálomista Gábor az Indexnek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére