Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Izrael visszamenõlegesen legalizálná telepeit

Bertha László

2017.02.07. 10:58

Az izraeli parlament által hétfõn elfogadott törvény visszamenõleg legálissá teszi a Ciszjordániában lévõ palesztin magánterületen épült izraeli telepeket. A jobboldali erõk üdvözölték a döntést, habár nagy a valószínûsége, hogy a legfelsõbb bíróság semmissé teszi a törvényt. Az izraeli fõügyész alkotmányellenesnek nevezte a döntést.
CISZJORDÁNIA, 10:58

Az izraeli parlament által hétfőn elfogadott törvény visszamenőleg legálissá teszi a Ciszjordániában lévő palesztin magánterületen épült izraeli telepeket. A jobboldali erők üdvözölték a döntést, habár nagy a valószínűsége, hogy a legfelsőbb bíróság semmissé teszi a törvényt. Az izraeli főügyész alkotmányellenesnek nevezte a döntést.

A palesztinok szerint a törvény elfogadása tovább mélyíti a konfliktust a két ország között, és államisághoz fűződő törekvéseikre mért újabb csapásnak tekintik.

Bár az izraeliek többsége támogatja a két állam közötti békét, de vezetőik döntései inkább az ellenkező irányba viszik a folyamatot. Ötven évvel ezelőtt Izrael legyőzte Jordániát és elfoglalta Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet. A palesztinokkal történő tárgyalásokat befagyottnak tartó jobboldali politikusok szerint Izraelnek most kell lépnie, most kell eldöntenie mit akar.

Néhány hónapja még úgy tűnt, hogy nem szavaznak a törvényről. A brit vezetőkkel történt találkozás után még Benjamin Netanjahu miniszterelnök is azt mondta, hogy a törvény vita tárgyát képezi, s nem akar további nemzetközi megrovásban részesülni.

A törvényjavaslattal kapcsolatban az izraeli főügyész azt mondta, hogy a legfelsőbb bíróság nem fogja elfogadni, mert alkotmányellenesnek minősül. Ennek oka, hogy ütközik a palesztin tulajdonjogokkal, hiszen a megszállt Ciszjordániában élő palesztinok nem izraeli állampolgárok, így az izraeli parlament döntései rájuk nem vonatkoznak. A javaslat kritikusai szerint az intézkedés eleve antidemokratikus.

A törvény értelmében a palesztin tulajdonosoknak nyújtandó kompenzáció abból áll, hogy hosszú távú használatra kapják meg földjeiket, de nem tulajdonolhatják azt.
 

Az tény, hogy Benjamin Netanjahunak nagyobb mozgástere van Trumpnak köszönhetően, de a Fehér Ház hivatalosan még nem kötelezte el magát az izraeli törekvések mellett.

Az izraeli telepesek kemény nemzetközi kritikákat kaptak az elmúlt hónapokban. Decemberben az ENSZ – egyetértésben a távozó Obama adminisztrációval – a béke akadályának nevezte a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi telepeket.

(Híradó, The New York Times)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére