Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Izrael megleckézteti a civilszervezeteket

Bokor Gábor

2016.07.12. 17:58

Ugyanolyan törvényt fogadott el az izraeli parlament, ami miatt Putyinra is rászállt négy éve a nyugati média.
JERUZSÁLEM, 17:58

Ugyanolyan törvényt fogadott el az izraeli parlament, ami miatt Putyinra is rászállt négy éve a nyugati média. 

A Kneszet ülésén 57 igen és 48 nem ellenében megszavazta legújabb törvényjavaslatát, melynek értelmében azoknak a civilszervezeteknek, amelyek bevételeinek több, mint felét külföldi kormányzati intézmények biztosítják, minden hivatalos okmányukban, és bárhol megjelenő hirdetéseikben fel kell tüntetniük, hogy külföldről kapnak anyagi támogatást. 

A törvény a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon), telepeseket támogató jobboldali párt politikusa, Ajelet Saked igazságügy-miniszter kezdeményezésére Benjámin Netanjahu miniszterelnök támogatásával született meg.

A parlamenti képviselők körében is nagy volt az egyet nem értés, több képviselőt a viselkedése miatt ki kellett vezetni az ülésteremből. A vita során a törvény ellenzői azzal érveltek, hogy az új szabályozás veszélyes módon delegitimálja a kormány ellenzékét.

A törvény megszegőit súlyos, 29 200 sékeles (mintegy 2,25 millió forintos) bírsággal sújtják, de a jogszabály nem vonatkozik a magánadományokra - tudta meg a Haaretz című izraeli újság.    

 A törvény célja annak az abszurd helyzetnek a megakadályozása, hogy külföldi kormányok civilszervezetek támogatásával beleavatkozzanak Izrael belügyeibe, anélkül, hogy ez a köz tudomására jutna. Szemben a baloldali állításokkal a törvény jóváhagyása növeli az átláthatóságot, hozzájárul az izraeli közvéleményt tükröző közbeszédhez és erősíti a demokráciát 

– fogalmazott Benjamin Netanjahu a szavazás után.

A javaslat előterjesztői szerint olyan aggályok merültek fel, hogy a civilszervezeteket azért támogatják főleg európai kormányzatok, hogy ezáltal beleszóljanak Izrael belügyeibe, és az emberi jogok hangoztatásának ürügyén idegen érdekeket képviseljenek. 

Az ellenzők szerint a baloldali szervezetek külföldi támogatásai eddig is átláthatóak voltak a hatályban lévő törvények alapján, miközben ez nem igaz a jobboldali szervezetekre, s így politikai üldöztetésről van szó. Szakértők szerint a jogszabály várhatóan 27 civil egyesületre vonatkozik, amelyek többsége baloldalinak tekintett emberi jogi szervezet.  
Az új törvényt az Európai Unió, valamint több európai kormány is ellenzi.

(MTI) 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?