Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Iszlamisták indítanak háborút az Iszlám Állam ellen

Csordás Bettina

2018.12.21. 22:00

A szomáliai al-Shabaab iszlamista szervezet pénteken háborút hirdetett az Iszlám Állam terrorszervezet ellen.

A szomáliai al-Shabaab iszlamista szervezet pénteken háborút hirdetett az Iszlám Állam terrorszervezet ellen.

A szomáliai szélsőségesek rádiójában felolvasott közleményükben az Iszlám Állam harcosait "rákfenének" nevezték. Megfogadták, hogy az al-Shabaab "levadászik mindenkit, aki kapcsolatban áll az Iszlám Állammal" – írja az MTI.

Az úgynevezett Iszlám Állam tagjai Szomáliában számos problémát okoztak, zavart keltettek a többi mudzsahednek"

– tették hozzá a rivális iszlamista szervezet három oldalas közleményében.

Kardunk készen áll lecsapni erre a rákfenére és halálos kórságra"

– hangoztatta Ali Mohamud Rage, az al-Shabaab szóvivője.

Ellentétben velünk ... az Iszlám Állam tagjai nem Allahért küzdenek, hanem azért vannak itt, hogy megosszák a muszlimokat és eltántorítsák őket a hitetlenekkel szembeni harctól".

– hangsúlyozta.

Szomáliában a '90-es évek polgárháborúja óta bizonytalanság uralkodik. Afrika szarván az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab harcol a nemzetközileg elismert kormány és az országban állomásozó afrikai uniós csapatok ellen. Az iszlamista terroristák merényleteiket kiterjesztették Kenyára is.

Az Iszlám Állam szíriai és iraki "kalifátusának" bukásával párhuzamosan kezdi megvetni lábát Afrika szarvánál. A szomáliai belbiztonsági minisztérium szerint dzsihadisták nagy számban özönlöttek a kelet-afrikai államba.

Mohamed Hassan, magas rangú szomáliai biztonsági tisztségviselő a dpa német hírügynökségnek elmondta: az Iszlám Állam feltételezett tagjai több célzott gyilkosságot is elkövettek üzletemberek ellen Mogadishuban és környékén.

Az Iszlám Állam tagjai most az al-Shabaab harcmodorát utánozva terrorizálják az átlagemberek közösségét, különösen pedig a vállalatokat és a tehetős kereskedőket, hogy így fedezhessék terrorista tevékenységük költségeit a térségben"

– hangsúlyozta Hassan.

Megfigyelők szerint az al-Shabaabnak 7000-9000 tagja lehet. A szélsőségesek vezetője (emírje) az Abu Ubaidah néven is ismert Ahmed Omar, akinek fejére hatmillió dollár vérdíjat tűzött ki az Egyesült Államok.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Al Shabaab összeütközésbe került az Iszlám Állammal. 2015-ben már összecsaphatott a két csoport, habár ezt akkor egyik fél sem erősítette meg, nem kommentálták a híreket. Al Shabaab Szomália jelentős részét tartja ellenőrzése alatt. A legnagyobb jelenlétük nekik van a régióban, és a legtöbb fegyverrel, robbanóeszközzel is ők rendelkeznek itt. A legnagyobb horderejű támadások, öngyilkos merényletek, robbantások elkövetői a területen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére