Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

Bokor Gábor

2018.09.23. 22:30

Brüsszel addig keverte a lapokat, míg a sajtóhírek szerint Theresa May azt tervezi, hogy újabb választásokat ír ki Nagy-Britanniában.

Bő egy évvel azután, hogy választásokat tartottak Nagy-Britanniában, egyes feltételezések szerint újabb jöhet, mégpedig novemberben. A szakértők szerint ezzel a lépéssel Theresa May brit miniszterelnök meg akarja erősíteni a pozícióját annak érdekében, hogy a baloldali és Brüsszel-párti politikusok ne tudják megakadályozni a britek unióból való kilépését a törvényhozásban. 

A konzervatív The Sunday Times információi szerint a legutóbbi, salzburgi informális EU-csúcson May úgy érezte, hogy megalázták azzal, hogy a brüsszeli vezetők nem fogadták el a soft Brexitet javasló tervét. A brit miniszterelnök politikai stábjából két ember is arról beszélt, hogy a Maynek fontos lenne az őszi választás megnyerése, hogy újult erővel és támogatással haladjon tovább a kormánya a kilépés felé. 

Van programod novemberre? Mert szerintem jó lenne akkor egy választás"

– hangzott el a két vezető tanácsadó közt lezajlott beszédben, melyet megszerzett a lap. 

Egy másik, Mayhez közel álló forrás szerint, ha nem történik érdemi előrelépés, akkor jövő nyáron a kormányfő lemond, ám ezt Theresa May mindenképp el akarja kerülni. A brit kormány jelenleg kisebbségben kormányoz és nincs egyszerű dolga a brit parlament alsóházában, egy Brexittel kapcsolatos javaslatot pedig hatványozottan nehezebben nyom keresztül, mivel a képviselők között nagyon sok a Brüsszel- és maradáspárti politikus, akik nem támogatják a nép döntését, mely szerint el kell hagyni a nemzetközösséget. 

May szerint az egyetlen lehetőség most már az, hogy egy újabb választáson a jelenleginél nagyobb támogatást szerezzen, hogy így könnyebben hajthassa végre a terveit"

– mondta a miniszterelnökhöz közel álló forrás.

A kormányfő hivatala egyelőre cáfolja, hogy tervben lenne egy következő választás kiírása. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére