Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ismét újságírókat tartóztattak le Törörkországban

888.hu

2017.05.27. 21:28

Letartóztatták szombaton a Sözcü török nacionalista, világi napilap két újságíróját.
ANKARA, 20:58

Letartóztatták szombaton a Sözcü török nacionalista, világi napilap két újságíróját. 

A Dogan török hírügynökség jelentette, hogy letartóztatták a Sözcü török ellenzéki lap két újságíróját Törökországban. A két letartóztatott Mediha Olgunt, a Sözcü online kiadásának szerkesztője és Gökmen Ulu tudósító, akiket még a múlt héten vettek őrizetbe.

Azzal vádolják őket, hogy kapcsolatban állnak Fethullah Gülen száműzetésben élő hitszónokkal és szervezetével. Gülent a török kormány a tavaly júliusi államcsínykísérlet megszervezésével vádolja. A nagy példányszámban megjelenő, és az iszlamista gyökerű Recep Tayyip Erdogan elnököt gyakran bíráló újság világi beállítottsága miatt amúgy Gülent is határozottan kritizálja.

A két újságírót a rendőrség az otthonukban tartott házkutatáson állította elő. Egyébként a Sözcü több munkatársánál is tartottak házkutatást egyidőben. Yonca Yücekalelit, a Sözcü pénzügyi igazgatóját is őrizetbe vették, de a Dogan jelentése szerint őt végül szabadlábra helyezték.

Sajtóhírek szerint Gökmen Ulu tudósítót részben azért vették őrizetbe, mert közvetlenül a tavaly júliusi puccs előtt cikket írt Erdogan nyári szabadságával kapcsolatos terveiről.

A legnagyobb török ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) élesen bírálta a Sözcü elleni lépéseket. A Törökország világi berendezkedését támogató Cumhuriyet című lap mintegy tucatnyi újságírója van őrizetben Gülen hálózatának támogatása vádjával, akár 43 év börtönt is kiszabhatnak rájuk.

Törökországban becslések szerint 145 sajtómunkás ül börtönben, amivel a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságíró jogvédő szervezet 180 országot magába foglaló sajtószabadság-listáján a 155. helyen áll – írja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére