Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ismét megbukott a „bezzeg Romániában milyen jó az élet” baloldali mantra

888.hu

2020.09.03. 14:30

Ki előzött le kit – avagy a gazdasági fake news megjelenése a magyar és a román bérekkel kapcsolatban.

A nyár elején megfutotta köreit a Privátbankár azon írása, mely szerint a román bérek már magasabbak, mint a magyarok. A cikk állításai közül azonban alig igaz valami, derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány legújabb tanulmányából. A nyár eleji cikk ugyanis a magyar társadalomnak csupán egy minimális szeletét vizsgálta, és esetükben is elrontotta az összevetést.

A hazai bérek korrekt vizsgálata esetén megállapították, hogy a magyar bérek nem csupán messze magasabbak, mint a román fizetések, hanem nem egy kategóriában még a szlovák, lett, bolgár, horvát, litván és portugál béreket is maguk mögé utasítják.

A magyar bérek 2010 előtt valóban lemaradtak a régióban, 2010 óta azonban dinamikusan növekednek. 2010 előtt a lemaradás fő oka az volt, hogy a hazai bérek lényegében stagnáltak.

Sebestyén Géza, a Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója szerint a vizsgálatban megállapították, hogy Magyarországon egy átlagos munkaképes korú ember éves jövedelme vásárlóerőparitáson számolva 3176 euróval nőtt 2018-ra 2010-hez képest, Romániában viszont ugyanebben az időszakban csupán 2735 euróval emelkedett.
A teljes elemzést ITT lehet elolvasni!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére