Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ismét áramszünet van a zaporizzsjai atomerőműben, akadozhat az aggregátorok ellátása

888.hu/MTI

2022.10.12. 13:41

Ismét áramszünetet jelentett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az orosz megszállás alatt álló ukrajnai zaporizzsjai atomerőműből szerdán. Az Enerhoatom ukrán állami atomenergiaipari vállalat azt közölte, az orosz fél nem engedi be a területre a vészhelyzet esetén működésbe lépő aggregátorokhoz szükséges dízelolajat szállító járműveket.

 

Az Enerhoatom Telegramon bejelentette, az orosz erők rakétatámadást intéztek az erőmű dnyiprói alállomása ellen, és ez okozta az áramszünetet. Az értesülést egyelőre nem erősítették meg.

Vlagyimir Rogov, a Moszkva-barát regionális katonai és polgári közigazgatás főtanácsának tagja az áramszünetet viszont az ukrán erők támadásának tulajdonította, ám kiemelte, hogy az aggregátorokat már beindították.

Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye orosz megszálló erők által kinevezett közigazgatási vezetője a Rosszija 24 orosz televíziós csatornának azt mondta, az erőmű – amely egyébként Európa legnagyobb atomerőműve – nincs veszélyben, „hideg” állapotban van, saját szükségleteit látja el.
„Ehhez minden felszerelés megvan, aggregátorok, üzemanyag, személyzet.” – tette hozzá.

 

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója Twitteren közölte, hogy öt nap alatt ez már a második áramszünet a létesítményben, hozzátéve, hogy az erőműnek a vészhelyzetre tartalékolt aggregátorokra kell átállnia.

Míg a főigazgató ismét felszólított az erőmű körüli nukleáris biztonsági és védelmi övezetet kialakítására, Balickij leszögezte: az övezet kialakítása nem lehetséges addig, ameddig a front 100 kilométerre van a létesítménytől.
„Úgy tárgyalni, hogy a frontvonal 100 kilométerre van az erőműtől ... egyáltalán nem biztonságos.” – fogalmazott.

Figyelmeztetett arra is, hogy az esetleges támadások ellenére sem lehetséges a létesítmény teljes leállítása.
„Nem egy játékszerről beszélünk, amelyet ki-be lehet kapcsolgatni.” – jelentette ki.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére