Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ismét a liberálisok nyerhetik a kanadai választásokat

888.hu

2021.09.21. 09:50

A Justin Trudeau miniszterelnök vezette kanadai Liberális Párt áll nyerésre az előrehozott parlamenti választásokon – közölte kedden a CBC kanadai közszolgálati műsorszolgáltató az előzetes eredményekre hivatkozva. Az ellenzéki konzervatívok vezetője elismerte pártja vereségét.

 

A CBC mindemellett arra számít, hogy Trudeau ismét kisebbségi kormányt tud majd alakítani. Az Elections Canada választási portál szerint a kormányfő pártja az abszolút többségi választórendszer alapján 156 választókerületben vezet, és ezzel megelőzte az ellenzéki Konzervatív Pártot, amely több mint 122 választókerületben áll nyerésre. A szavazatszámlálás azonban még nem zárult le, több választókerületben a mandátumok sorsa nem dőlt el, így egyelőre nem tudni, meglesz-e a liberálisoknak az abszolút többséghez szükséges 170 parlamenti helyük a 338 fős ottawai törvényhozásban.

Trudeau győzelmi beszédében azt ígérte, hogy minden kanadai érdekében együtt fog működni a többi párttal.

„Ma annak lehettünk tanúi, hogy kanadaiak milliói a progresszív utat választották” – jelentette ki az újraválasztott miniszterelnök. „Világos mandátummal küldenek vissza minket dolgozni, hogy túljuthassunk a világjárványon, s utána jobb napok következhessenek” – tette hozzá.

Erin O’Toole, a konzervatívok vezetője magyar idő szerint kedd hajnalban Toronto melletti választókörzetében elmondott beszédében elismerte pártja vereségét. Azt mondta, felhívta Trudeau-t, és gratulált neki. A leadott szavazatok számát tekintve a konzervatívok jobban teljesítettek a liberálisoknál. A jobbközép pártra 34 százalék szavazott, míg Trudeau pártja a voksok 32 százalékát kapta, de a jelenlegi miniszterelnök pártja a nagyvárosokban és a sűrűn lakott térségekben szerepelt jobban, ahonnan több képviselő kerül be a törvényhozásba.

„Támogatottságunk nőtt az egész országban, de nyilvánvalóan még sok a tennivalónk, hogy elnyerjük a kanadaiak bizalmát” – fogalmazott O’Toole. „Családom és én elszántak vagyunk, hogy tovább menjünk ezen az úton Kanadáért” – szögezte le a jobbközép politikus.

Trudeau 2015 óta áll a világ második legnagyobb területű, majdnem 38 millió lakosú országa kormányának élén, de az elmúlt két évben kisebbségben kormányzott.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére