Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Iráni külügyminiszter: Washington mutassa ki jó szándékát

888.hu

2022.04.10. 15:00

Joe Biden amerikai elnöknek fel kellene oldania néhány szankciót Iránnal szemben, hogy ezzel is kifejezze jó szándékát az iráni atomprogramról kötött megállapodás felélesztésével kapcsolatban – jelentette ki Hosszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter vasárnap.

 

Irán és az Egyesült Államok az elmúlt egy évben közvetett tárgyalásokat folytatott Bécsben a 2015-ös megállapodás felélesztéséről. Az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal megkötött atomalku arról szólt, hogy Irán legalább tíz évre korlátozza atomprogramját az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért cserébe. Az átfogó egyezménnyel a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon.

A többhatalmi atomalkuból azonban Donald Trump korábbi amerikai elnök 2018 májusában egyoldalún kiléptette országát,

mondván, nem képes meggátolni, hogy Teherán atomfegyvereket fejlesszen ki. Egyúttal elrendelte az Irán elleni amerikai szankciók visszaállítását.

 

Ezt követően Irán a megállapodás számos pontját megsértette nukleáris programjának felpörgetésével.
A tárgyalások most megrekedtek, mivel Teherán és Washington egymást vádolják azzal, hogy nem hozták meg a fennmaradó kérdések rendezéséhez szükséges politikai döntéseket.

Ha Bidennek szándékában áll a szankciók feloldása és az atomalkuhoz való visszatérés, akkor ahelyett, hogy szankciókat alkalmazna az iráni természetes és jogi személyekre, végrehajtási rendeletet kellene kiadnia, hogy megmutassa jó szándékát.”

– mondta az iráni külügyek irányítója.

„Többször mondtuk az amerikaiaknak, hogy bármilyen megállapodás előtt néhány gyakorlati lépést kellene tenniük, például szabadítsák fel Irán külföldi bankokban visszatartott vagyonának egy részét” – tette hozzá Hosszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter.

A politikus kijelentésével egy időben iráni parlamenti képviselők többsége Ebrahim Raiszi iráni elnöknek írt levelében felvetette, a megállapodást csak akkor kell feléleszteni, ha az megtiltja az Egyesült Államoknak, hogy a bécsi tárgyalásokon feloldott szankciókat újra bevezesse, és további szankciókkal sújtsa Teheránt. A levélről vasárnap számolt be a Tasnim iráni félhivatalos hírügynökség.
A képviselők továbbá kezdeményezték, hogy Iránnak engedélyezzék az olaj exportját bármely országba, és a bankrendszeren keresztül kapja meg az érte járó fizetséget. A képviselők egyben úgy vélekedtek, hogy Joe Biden szóbeli garanciái nem tekinthetők biztosítéknak a 2015-ös atommegállapodás felélesztéséhez.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Joe Biden szerint Amerika hátra megy, s nem előre

Joe Biden szerint Amerika hátra megy, s nem előre

A Függetlenség napja alakalmából osztotta meg a gondolatait.

Olyannyira fáj a fiatal srácoknak az új abortuszszabályozás, hogy elkötnék az ondóvezetéküket is

Olyannyira fáj a fiatal srácoknak az új abortuszszabályozás, hogy elkötnék az ondóvezetéküket is

A férfi fogamzásgátlás egyik eszközéhez nyúlnak, hogy ezzel is megakadályozzák, hogy gyermeket kelljen felnevelniük.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére