Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Irán lefoglalt egy dél-koreai hajót a Perzsa-öbölben

MTI

2021.01.04. 20:30

Dél-Korea nagyon nem örül.

 

A tájékoztatás szerint a 7200 tonna etanolt szállító Hankuk Chemi nevű tanker szennyezte a Perzsa-öböl vizét, ezért a Forradalmi Gárda lefoglalta, és Bandar-Abbász iráni kikötőbe kísérte.

A Tasznim állami hírügynökség szerint a hajó dél-koreai, indonéz, vietnámi, illetve mianmari állampolgárságú legénységét őrizetbe vették. A közlésből nem derült ki, hogy hány matróz került az iráni hatóságok kezére, illetve hogy hol tartják őket fogva.

A Forradalmi Gárda egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

A dél-koreai külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy egy rombolót küldött a Perzsa(Arab)-öböl irányába, amelynek feladata a többi hajó megvédése. A minisztérium megerősítette, hogy a tartályhajó a Hormuzi-szorosban, Omán közelében közlekedett, és az iráni hatóságok kérésére behajózott az iráni felségvizekre. A tárca felszólította Iránt, hogy azonnal engedje szabadon a tartályhajót. A külügyminisztérium közölte továbbá: kapcsolatban áll Dél-Korea iráni nagykövetségével, és általa próbál megbizonyosodni arról, hogy a legénység tagjai biztonságban vannak.

Az iráni külügyminisztérium közölte: a tartályhajót műszaki, nem pedig politikai okok miatt foglalták le. Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő a Tasznim beszámolója szerint úgy vélekedett: minden országnak joga van ahhoz, hogy a környezetszennyezés miatti aggálytól vezérelve a nemzetközi szabályoknak megfelelően reagáljon.

A Reuters hírügynökség emlékeztetett arra, hogy az incidens a Teherán és Szöul közötti feszültség kiéleződése közepette történt, mivel dél-koreai bankok befagyasztottak iráni pénzeszközöket az amerikai szankciók hatására. Mindez ráadásul a dél-koreai külügyminiszter-helyettes napokban várható teheráni látogatása előtt történt.

Az iráni külügyminisztérium közlése szerint a találkozón mindenekelőtt a dél-koreai bankszámlákon befagyasztott hétmilliárd dollár zárlatának feloldásáról lesz szó.

Irán és a nyugati országok, különösen az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között kialakult feszültség veszélyezteti a hajózás biztonságát a Perzsa(Arab)-öbölben és az öböl egyetlen vízi kijáratánál, a Hormuzi-szorosban, ahol a világ olajszállítmányainak ötöde halad át. Az Egyesült Királyság 2019-ben két hadihajót küldött a térségbe, mert iráni erők lefoglaltak egy brit tankert.

Az utóbbi időben több támadás is történt a fontos hajózási útvonalon. Washington Iránt vádolja a térségben kereskedelmi hajók ellen elkövetett támadásokkal, amit Teherán tagad.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére