Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Irán korlátozni kezdte az együttműködést a nemzetközi ellenőrökkel

888

2021.02.23. 21:21

Irán keddtől hivatalosan is korlátozni kezdte az együttműködést a nukleáris létesítményeket ellenőrző nemzetközi szakértőkkel – jelentette az iráni állami televízió.

Egyelőre továbbra sem világos, hogy Teherán pontosan milyen módon fogja korlátozni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek hozzáférését.

A NAÜ kedden ismertetett jelentésében közölte, hogy Irán januártól 17,6 kilogramm 20 százalékos dúsítású uránt állított elő, ami nagyjából megfelel az iráni atomtörvényben rögzített havi tíz kilogrammos mennyiségnek.
Összességében pedig a teljes uránkészletét majdnem három tonnára gyarapította. November 2-án az iszlám köztársaság még 2442,9 kilogrammal rendelkezett. Az atomalku ugyanakkor legfeljebb 202,8 kilogramm legfeljebb 3,67 százalékos dúsítású uránt engedélyez számára. A szervezet kedden a negyedéves jelentésén kívül egy másodikat is közzétett, amelyben nehezményezte, hogy a teheráni vezetés eddig nem válaszolt a kérdéseire a két iráni létesítmény tavalyi átvizsgálása során kimutatott uránrészecskékkel kapcsolatosan.

Irán jelezte, hogy többé nem tartja magát a 2015-ös hathatalmi nukleáris megállapodás úgynevezett kiegészítő jegyzőkönyvéhez, amely lehetővé teszi, hogy a NAÜ ellenőrei – akár váratlanul is – bármilyen iráni létesítményt megvizsgálhassanak. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója vasárnapi iráni tárgyalásai után közölte, hogy egy ideiglenes technikai megállapodás értelmében a NAÜ szakértői még folytathatják a szükséges ellenőrzéseket az iráni nukleáris létesítményekben, viszont előre be nem jelentett ellenőrzéseket nem végezhetnek.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter korábban azt mondta, hogy nem fogják továbbítani a nukleáris létesítményekben működő kamerák felvételeit a NAÜ-nek. Az iráni atomenergia-ügyi hivatal szerint a felvételeket három hónapig megtartják, de törölni fogják, ha nem oldják fel a Teheránnal szembeni szankciókat.

Az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége idején, 2018 májusában egyoldalúan kilépett az Iránnal kötött atomalkuból, és azóta újra szankciókkal sújtja Teheránt. Irán azóta több ponton is megsértette az egyezmény rendelkezéseit. Az utóbbi hetekben újrakezdte a 20 százalékos dúsítású urán előállítását.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője hétfőn arról beszélt, hogy Teherán nem enged az amerikai nyomásnak, és nem fogja feladni atomprogramját. Azt mondta, ha szükséges, akkor akár 60 százalékos dúsítású urán előállítására is képesek. Hamenei hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem atomfegyver gyártására törekednek, nukleáris programjuk kizárólag békés célokat szolgál az energiatermelés és az orvostudomány terén.

 

MTI

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére