Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Irán kiutasítja az atomellenőröket, ha nem oldják fel az amerikai szankciókat

MTI, 888.hu

2021.01.09. 15:25

Irán ki fogja utasítani a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreit abban az esetben, ha az Egyesült Államok február 21-ig nem oldja fel a Teheránnal szembeni pénzügyi és olajipari szankciókat – jelentette be szombaton Ahmad Amirabadi Farahani iráni parlamenti képviselő.

Iránban novemberben törvényt fogadtak el arról, hogy ha továbbra sem lazítanak az országgal szemben hozott büntetőintézkedéseken, akkor

Teherán nem engedi tovább vizsgálódni a NAÜ ellenőreit az iráni nukleáris létesítményekben,

illetve a 2015-ben kötött többhatalmi atomalkuban rögzített szint felett is fognak uránt dúsítani.

Irán hétfőn be is jelentette, hogy újrakezdte a 20 százalékos dúsítású urán előállítását
a Fordóban működő, föld alatti nukleáris létesítményében. A folyamat a parlament által nemrég elfogadott új jogszabállyal összhangban kezdődött meg. Az új törvény értelmében

Irán évente 120 kilogramm 20 százalékos dúsítású uránt állíthat elő, illetve alacsonyabb dúsítási szintű uránból havonta 500 kilogrammot.

A 20 százalékos dúsítási szint már jóval meghaladja a 2015-ben aláírt többhatalmi nukleáris megállapodásban megengedett 3,67 százalékot.

Irán részéről ez egy újabb olyan lépés, amellyel megsérti az atomalkuban vállalt kötelezettségeit válaszul arra, hogy Washington 2018-ban egyoldalúan felmondta a szerződést, és visszaállította a Teheránnal szemben hozott szankciókat. Irán többször jelezte, hogy gyorsan vissza tudja állítani az atomalkuban foglalt állapotot, amennyiben az amerikai szankciókat feloldják.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére