Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A perzsa állam képes bármilyen dúsítottságú uránt előállítani

Ányos Miklós

2020.01.26. 08:08

Irán képes bármilyen dúsítottságú urán előállítására, ha az illetékes hatóságok így döntenek – közölte szombaton Irán atomügynökségének helyettes vezetője a hivatal honlapján.
Jelenleg, ha (az iráni hatóságok) úgy döntenek, az Iráni Atomenergia-szervezet képes lesz bármely százalékban uránt dúsítani

– mondta Ali Asgar Zarean.

Irán a hónap elején közölte, hogy nem veszi figyelembe az urándúsításra vonatkozó korlátozásokat, újabb visszalépést téve a hat nagyhatalommal kötött 2015-ös megállapodástól, de változatlanul folytatja az együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel. A nukleáris megállapodásból történő kihátrálás legutóbbi lépésével az iráni uránkészlet meghaladta az 1200 kilogrammot, és ez a mennyiség hamarosan növelni fogja a dúsított uránkészletet.

Donald Trump amerikai elnök 2018-ban felmondta a 2015-ös atommegállapodást, és visszaállította az iráni olajipart sújtó szankciókat. Irán az atomalkuban vállalta, hogy kétharmadával csökkenti urándúsítási kapacitását, alacsony dúsítású uránkészleteinek 96 százalékát felszámolja, vagy másik országba szállítja, de engedélyezték neki, hogy továbbra is dúsíthasson uránt kutatási és fejlesztési célokra.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére