Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ilyen volt a Trump sikeréhez nélkülözhetetlen Facebook-kampány

Vincze Viktor Attila

2016.11.14. 20:28

A szakértõk szerint a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányból a hagyományos nyomtatott és elektronikus médiumokkal minimum azonos szinten, míg egyes becslések szerint viszont már azokat is felülmúló mértékben és hatékonysággal vették ki a részüket az internetes közösségi médiumok. Érdemes visszapillantani a Donald Trumpot 2016-ban elnökké tevõ kampány elemeire, mert ezek a legszûkebben vett közvetítendõ üzeneteiken túlmutató részletes és elgondolkodtató kordokumentumok.
Kétség kívül a Facebook lett 2016-ra az amerikai elnökválasztási kampány legfontosabb kommunikációs eszközévé.

A Pew közvélemény-kutató intézet szerint ez a közösségi portál az amerikaiak mintegy 44 százalékának elsődleges hírforrása volt Donald Trump elnökké választásának évében.

A legérdekesebb fejlemény a Facebook aktuális politikai véleményformáló és befolyásoló képességével összefüggésben az, hogy az igazi, sikeres tömegbefolyásoló ereje ennek a közösségi oldalnak nem a hivatalos és a pártok által fizetett Facebook elérésekben mutatkozik meg.

 

A politikusok által fontosnak tartott személyes elérést ma érdekes módon saját maguk a célcsoportként működő hétköznapi felhasználók biztosítják, a magánszemélyek sokasága által közvetített egyéni motivációjú és tartalmú kampányüzeneteikkel.

 

A rövid válogatásunkban most közzétett közösségi média kampányelemek, mind Donald Trump valamelyik hivatalos választási Facebook-profiljáról származnak.

A Facebook – amelynek az elemzői becslések szerint 2016-ban nagyjából 300 millió dolláros bevétele lesz az online politikai hirdetésekből –, mindig igyekezett politikailag semlegesnek mutatkozni, jóllehet a céget és kulcsfontosságú vezetőit gyakran az a vád érte és éri, hogy a Demokrata Párt politikusait favorizálják.

Azonban májusban az internetes világgal foglalkozó Gizmodo-blog azzal vádolta meg a Facebookot, hogy szerződéses munkatársai politikai célokból manipulálják a híreket és a trendekről szóló információkat.

Mark Zuckerberg tagadta a manipulációt. Azt viszont nem tagadta, hogy cégének legfelsőbb vezetőségi tagjai közül többen is anyagilag támogatták Hillary Clinton kampányát, és a kampányban szakértőként is segítették a demokrata párti elnökjelöltet.

A Facebook hosszas belső viták után arra jutott a választási kampány kellős közepén, hogy nem kívánja korlátozni egyik elnökjelölt, így Donald Trump bejegyzéseit sem.

A Facebook belső vitái Donald Trump bejegyzései miatt robbantak ki.  De a Facebook elnök-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg a munkatársak tiltakozása ellenére is kitartott amellett, hogy nem kívánja sem korlátozni, sem cenzúrázni a republikánus elnökjelölt bejegyzéseit. Még akkor sem, ha azok egyes társadalmi csoportokat sérthetnek.

A Facebook egyébként a választásoktól függetlenül is, a felhasználók számára kötelezően előírt szigorú szabályok szerint működik.

Ennek megfelelően a kisebbségi csoportokat, etnikumokat, vallási hitet sértő megjegyzéseket szigorúan törli, jóllehet nem is érvényesek rá az amerikai elektronikus, nyomtatott és internetes médiumok működését szabályozó Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) előírásai.

Ám Donald Trump republikánus elnökjelölt egyes bejegyzéseit – például azokat, amelyek muszlimok amerikai beutazásának átmeneti betiltásáról szóltak – nem törölték, mint ahogyan azokat a bejegyzéseit sem, amelyeket egyesek gyűlöletbeszédnek minősítettek.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nincs új a nap alatt: egy imám volt a terrorszervezet vezetője

Nincs új a nap alatt: egy imám volt a terrorszervezet vezetője

Mullah Krekar 1991-ben utazott Norvégiába menedékkérőként, azonban megunta a jólétet és inkább az iszlám radikális szárnya felé vette az irányt.

Szoros meccsen jutott tovább a Honvéd az Európa-ligában

A Budapest Honvéd együttese 3–1-es hazai siker után várhatta a vilniusi visszavágót.

Magyar haderőfejlesztés: szeretteink, értékeink, hazánk megvédése az első

Magyar haderőfejlesztés: szeretteink, értékeink, hazánk megvédése az első

A magyar haderőfejlesztés kapcsán nem háborúra készülünk, hanem arra, hogy képesek legyünk megvédeni a békét; szeretteink, értékeink, hazánk megvédése az elsődleges – jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön Zalaegerszegen.

A V4-ek elutasították az Soros-hajók által szállított migránsok elosztását

A bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki, informális találkozóján arra, hogy közös nyilatkozatban mondják ki: a tagállamok vállalják a Földközi-tengeren működő NGO-hajók által Afrikából Európába szállított migránsok szétosztását – közölte a Belügyminisztérium (BM) az MTI-vel.

Soros hajóskapitánya a migránsok kötelező elosztását követeli

Soros hajóskapitánya a migránsok kötelező elosztását követeli

A Sea-Watch 3 kapitánya azt követeli az összes európai országtól, hogy fogadják be a civilszervezetek által tengeren kimentett migránsokat.

Összehangolt akcióban kapcsolatak le 2800 migránst

Huszonhat embercsempészt és 2760 illegális bevándorlót fogtak el a június 28. és július 8. között lefolytatott Joint Action Days (JAD) „Danube” nevű művelet során – közölte az osztrák szövetségi bűnügyi hivatal csütörtökön.

A Huawei nem hajlandó elengedni az Androidot

A Huawei saját fejlesztésű mobil operációs rendszere a Hongmeng nem okostelefonok, hanem mobil hálózatra kapcsolt ipari és lakossági berendezések számára készül – jelentette ki a Huawei Technologies igazgatótanácsának tagja, első alelnöke Catherine Chen, hangsúlyozva, hogy cége továbbra is az Android operációs rendszert használja majd okostelefonjai rendszerszoftvereként.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére