Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ilyen volt a katalán népszavazás a spanyolok szerint

Bokor Gábor

2017.10.02. 14:20

Kiábrándultságról és a demokráciát ért hatalmas pusztításról ír a spanyol sajtó hétfõn, értékelve az elõzõ napi katalán függetlenségi népszavazást, amely a rendõrök és a szavazók közötti összecsapásba torkollott.
MADRID, 14:20

Kiábrándultságról és a demokráciát ért hatalmas pusztításról ír a spanyol sajtó hétfőn, értékelve az előző napi katalán függetlenségi népszavazást, amely a rendőrök és a szavazók közötti összecsapásba torkollott.

A spanyol napilapok kivétel nélkül a vasárnapi referendumot és az azzal kapcsolatos cselekményeket hozták címlapon hétfő reggel.

Kiábrándultság. Nem hisszük, hogy lenne megfelelőbb szó a katalán társadalom nagyobb része lelkiállapotának leírására ezekben a percekben"

– írta a szerkesztőségi véleménycikkében az egyik legnagyobb katalán napilap, a La Vanguardia.

A lap szerint a katalán vezetőknek soha nem kellett volna erőltetni az egyoldalú utat, a spanyol kormánynak viszont erőltetni kellett volna a párbeszédet, amely lehetővé tette volna az új konszenzust Katalóniával.

A La Vanguardia hétfői számában megállapította, hogy egyik fél sem lehet büszke, nem döngetheti a mellét, és nem beszélhet elégedetten, és senki nem lehet győztes.

A baloldali El País szerint vasárnap hatalmas pusztítást okoztak a demokráciában, amit évekbe telik majd helyreállítani. A lap felelősségre vonta a katalán elnököt és a katalán parlament elnökét, akik elindították a folyamatot, "ami a katalánokat szembeállítja egymással, és Katalóniát Spanyolország többi részével".

A lap súlyosnak tartja katalán rendőrség magatartását, amely ha a számára kiadott parancs szerint előzetesen megakadályozza a szavazóhelyiségek kinyitását, és összegyűjti a szavazóurnákat, akkor ezt nem a spanyol hatóságoknak kellett volna elvégezniük, és el lehetett volna kerülni számos sajnálatos jelenetet, ami körbejárta világot.

A képek durvasága nem homályosíthatja el a valóságot: nem volt Katalóniában semmi ahhoz méltó, amit referendumnak neveznek, mert illegális volt"

– írta hétfői számában az ABC konzervatív lap, mely megállapította, hogy az események azt mutatták, hogy nem is népszavazást akartak tartani, hanem a katalán utcák elfoglalását kiprovokálni a katalán rendőrök "cinkosságával", konfrontációt keresni az állammal és széttörni Katalóniát.

A lap szerint a spanyol hatóságok fellépése szükséges volt a törvényes rend helyreállítása, az alkotmány elsőbbsége, és a bírói intézkedések teljesítése érdekében, mindemellett az eljárásukat is arányosnak véli.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére