Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ilyen visszhangjai voltak a katalán függetlenség kikiáltásának

Forisek Ádám

2017.10.27. 22:28

A Katalán Köztársaság függetlenségének kikiáltása szerteágazó következményekkel járt, ezeket mutatjuk be.
BARCELONA, 22:28

A Katalán Köztársaság függetlenségének kikiáltása szerteágazó következményekkel járt, ezeket mutatjuk be.

Röviddel azután, hogy a barcelonai parlament függetlenségi pártjai megszavazták az önálló „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot, az Európai Bizottság reagált a lépésre. Az illetékes szóvivő, Mina Andreeva közleménye szerint „nincs több hozzáfűznivalója az Európai Bizottságnak a katalóniai helyzethez.”

Az EB a válság kirobbanása óta többször is az alkotmányos rend tiszteletben tartására szólított fel. A pénteki sajtóértekezleten a szóvivő ismét hangsúlyozta: az Európai Unió szerint jogszerűtlen volt a függetlenségi népszavazás, a kérdés pedig Spanyolország belügye.

Hasonlóképp vélekedik az amerikai külügyminisztérium. Állásfoglalásuk szerint Katalónia Spanyolország szerves része, az USA pedig „támogatja a spanyol kormány alkotmányos erőfeszítéseit egy egységes Spanyolország megőrzésére.”

 

A mi kezünkben, és a ti kezetekben van, hogy felépítsük a köztársaságot”

– ezekkel a szavakkal illette Puigdemont a függetlenség kikiáltását a parlamentben.

A katalán elnök emellett békére intett azután, hogy a függetlenség kikiáltására válaszul a spanyol parlament felsőháza a katalán parlament feloszlatása mellett döntött. Az elnök szavait követően az egybegyűltek elénekelték a katalán himnuszt, a parlament épületének környékén pedig több tízezer függetlenségpárti tüntető ünnepelte a lépést.

Emmanuel Macron francia elnök teljes támogatásáról biztosította Mariano Rajoy spanyol kormányfőt.

Egyetlen tárgyalópartnerem van Spanyolországban, és az Rajoy, a miniszterelnök. (.) Spanyolország jogállam, alkotmányos szabályokkal. (A kormányfő) be akarja ezeket tartatni, és ebben a tekintetben teljes támogatásomról biztosítom őt"

– fejtette ki az éppen Franciaország egyik tengeren túli megyéjében, Francia Guyanán tartózkodó Macron újságíróknak.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki elkísérte Macront Dél-Amerikába, szintén azt hangsúlyozta, hogy fontos lenne elkerülni mindenféle szakadást és törést az Európai Unión belül.

Nem örülnék egy olyan helyzetnek, amelyben mondjuk holnap 95 különböző tagországból állna az Európai Unió"

– mondta Juncker. Hozzátette: van már elég szakadás és töredezettség a közösségen belül, ebből nincs szükség többre.

A brit kormány elutasította, az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő katolikus mozgalom legnagyobb pártja viszont üdvözölte a katalán tartományi parlament pénteki döntését az önálló "Katalán Köztársaság" létrehozásáról.

A londoni miniszterelnöki hivatal péntek esti közleménye szerint az Egyesült Királyság nem ismeri el és a jövőben sem fogja elismerni a katalán függetlenség egyoldalú deklarációját. A brit kormány a spanyolországi jogállamiság fennmaradását, a spanyol alkotmány tiszteletben tartását és Spanyolország egységének megőrzését szeretné – áll Theresa May brit miniszterelnök hivatalának péntek esti állásfoglalásában.

Gerry Adams, az észak-írországi brit fennhatóság felszámolásáért és az ír sziget egyesítéséért küzdő legnagyobb katolikus párt, a Sinn Féin elnöke ugyanakkor pénteki nyilatkozatában "a demokratikusan megválasztott katalán parlament" által a katalán államiság felé tett történelmi lépésnek nevezte a függetlenségi deklarációt. Adams szerint az önrendelkezéshez fűződő jog a nemzetközi jog egyik pillére, és ezért a katalán parlament deklarációját tiszteletben kell tartani.

A német kormány szerint a katalóniai regionális parlament ismét megsértette Spanyolország alkotmányát a régió függetlenségének megteremtéséről szóló javaslat pénteki elfogadásával.

Steffen Seibert német kormányszóvivő péntek esti közleménye szerint a berlini vezetés "aggódva szemléli", hogy a barcelonai parlament "újabb alkotmánysértése" miatt ismét elmérgesedik a Katalónia régió helyzete körüli konfliktus. Spanyolország szuverenitását és területi épségét meg kell őrizni, a régió egyoldalúan kikiáltott függetlensége pedig megsérti ezeket a "védett elveket".

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Csak idén több mint hétezer illegális határátkelést akadályoztak meg a boszniai hatóságok

Az idei esztendőben már több mint hétezer migránst akadályoztak meg a boszniai hatóságok abban, hogy illegálisan belépjen az országba – közölte Zoran Galic, a boszniai határőrség parancsnoka a Nezavisne Novine című napilappal.

Megbukott az érettségin egy angol diáklány, mert azt írta a vizsgán, hogy a muszlim „halal” vágás undorító

Megbukott az érettségin egy angol diáklány, mert azt írta a vizsgán, hogy a muszlim „halal” vágás undorító

A dolgozatot javító tanár szerint a lány obszcén, rasszista és iszlamofób gondolatokat vetett papírra.

Felgyújtották az FPÖ irodáját Sankt Pöltenben, az egyik elkövető migráns volt

Felgyújtották az FPÖ irodáját Sankt Pöltenben, az egyik elkövető migráns volt

Az eset még múlt hétfőn történt, de csak most hoztak nyilvánosságra részleteket róla.

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti tűzeset rászorulóinak

Ferencváros önkormányzata szükségszállást nyitott a kerület polgármesteri hivatalában azok számára, akik a Soroksári úti tűz miatt nem tudják megoldani lakhatásukat.

Szegény „menekültek”: a németek megvonnák a menekültstátuszt azoktól a migránsoktól, akik hazamennek nyaralni

Egyre több migráns megy haza nyaralni oda, ahonnan elvileg el kellett menekülnie. Akkor, hogy is van ez?

Nincs szükség az UEFA kampányaira a sportszerű szurkoláshoz

Nincs szükség az UEFA kampányaira a sportszerű szurkoláshoz

Az NB III. arra is jó példa, hogy miért nincs szükség az UEFA sok hülyeségére, főleg, hogy a szövetségnél sem veszik komolyan a kampányok üzeneteit. Pörge szurkol, sokadik rész!

Puskás-díj: Zsóri Dániel ollózós gólja bekerült a tíz legszebb találat közé

A jelöltekre szeptember elsején éjfélig lehet szavazni a FIFA oldalán.

Harminc éve nyílt meg a vasfüggöny: retró képek a Páneurópai Piknikről

Harminc éve nyílt meg a vasfüggöny: retró képek a Páneurópai Piknikről

Több mint kétszáz NDK-beli állampolgár rohant át magyar területről Ausztriába a Sopron és Szentmargitbánya (St. Margarethen) közti földúton, ahol a rendezvény idejére megnyitották a határt. Több ezer magyar és osztrák találkozott az első alkalommal megtartott nemzetközi rendezvényen: a Páneurópai Pikniken, melyet Sopron közelében rendezett meg a Páneurópai Mozgalom és a Magyar Demokrata Fórum.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére