Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így védekeznek egyes európai országok a járvány ellen

888.hu

2020.03.27. 15:33

A koronavírus-járvány elleni védekezés értelmében több nyugat-európai ország is különleges jogrendet állított fel, melynek keretében veszélyhelyzetet hirdettek ki többek között Finnországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában – derült ki a Századvég Alapítvány elemzéséből.

Az elemzésből kiderül, hogy egyes európai országok kormánya a veszélyhelyzet kihirdetésén felül, vagy azt mellőzve törvényjavaslatok benyújtásával is élt az elmúlt időszakban annak érdekében, hogy megteremtse a szükséges jogi alapot a további rendkívüli intézkedések meghozatalához.

„Ezek a törvényjavaslatok mind elsősorban arra irányulnak, hogy átmenetileg kiterjesszék a kormány hatalmát, hogy az hatékonyabban tudja kezelni és kontrollálni a koronavírus-járvány okozta specifikus hatásokat” – írják.

Franciaországban a parlament március 22-én megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a kormányt az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetésére, egyidejűleg lehetőséget nyújt a kormány számára, hogy ideiglenesen korlátozza az alapvető szabadságjogokat, beleértve a szabad mozgáshoz, vállalkozáshoz és gyülekezéshez való jogot. Továbbá Édouard Philippe francia miniszterelnök kijárási tilalmat rendelt el (napi egy óra igazolt lakóhely-elhagyást engedélyezett), felfüggesztette a bölcsődébe, óvodába, általános és középiskolába, valamint egyetemre járást, illetve betiltotta a közösségi rendezvények tartását. A határok mentén korlátozta a szárazföldi, vízi és légi közlekedést, továbbá egészségügyi ellenőrzést végeztet.

Az Egyesült Királyságban március 25-én fogadta el a parlament a soron kívül benyújtott törvénytervezetet, amely a brit kormányt rendkívüli intézkedésekre is felhatalmazza a koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében. A brit miniszterelnök azonnali hatályú, ám csupán három hétig érvényben lévő kijárási tilalmat vezetett be, amely értelmében a lakosság csak az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzésekor léphet az utcára. Felfüggesztette az oktatási intézmények nyitva tartását, valamint lezárta a határokat a szárazföldi közlekedés előtt. Korlátozta a határ menti vízi és légi közlekedést, valamint a gyülekezéshez való szabadságjogot.

Olaszországban március 24-én fogadták el azt a törvényrendeletet, amely sürgősségi intézkedéseket vezet be a COVID-19 járványügyi szükséghelyzettel kapcsolatban. Az Art. 3. of Decree Law 6/2020 carte blanche-ot ad a miniszterelnöknek, azaz a miniszterelnök korlátok nélkül, saját rendeletek által kormányozhat, és intézkedéseket hozhat a régiók koordinálásával kapcsolatban a tudományos közösség szakmai iránymutatásait követve. Ezen túlmenően az egészségügyi miniszter saját határozattal bevezethet a fertőzés megfékezésére vonatkozó intézkedéseket, illetve a tartományi és önkormányzati vezetőknek jogukban áll saját hatáskörben ettől korlátozóbb intézkedéseket elfogadni, amelyeknek azonban a maximális érvényessége hét nap, amin belül ezeket az intézkedéseket miniszteri rendelettel kell megerősíteni. Olaszországban országos szintű karantént rendeltek el, azaz kizárólag igazoltan, létfontosságú célból engedélyezett a lakosoknak elhagyniuk otthonukat. A közösségi épületeket és tereket bezárták, az oktatási intézmények nyitva tartását felfüggesztették, a közösségi rendezvények tartását megtiltották, így a vállalkozási és gyülekezési szabadságjogot is megvonták. A határok mentén korlátozzák a szárazföldi, légi és vízi közlekedést.

Az elemzés kiemeli: az európai országok koronavírusra adott reakcióinak figyelembevételével megállapítható, hogy a magyar kormány intézkedései és a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslata nem példa nélküli Európában.

A teljes elemzést ITT olvashatják.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Véget érhet a papírszámlák korszaka

A gazdálkodókat egy Európában egyedülálló újítással segíti a NAV: okostelefon használatával ingyenesen és néhány kattintással állítható ki a számla a NAV Online Számlázó programjának mobilalkalmazásával.

Korona-adatok: 3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

Korona-adatok: 3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

Újabb 26 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.

Vírusjelentés a nyugat-balkánról

Míg Boszniában holnap megszűnik a szükségállapot, az észak-macedón illetékesek ma a rendkívüli intézkedések hosszabbításáról döntenek.

Durvul a helyzet az Egyesült Államokban

Durvul a helyzet az Egyesült Államokban

Minneapolis után több tagállamban kezdenek elfajulni a demonstrációk, az erőszakos tüntetők fosztogatnak és gyújtogatnak.

Feloldják a tartományok közötti utazási korlátozást Olaszországban

Feloldják a tartományok közötti utazási korlátozást Olaszországban

Az olasz kormány a koronavírus-járvány miatti intézkedések oldásának korábbi ütemezéséhez tartja magát, és június 3-tól engedélyezi a tartományok közötti szabad mozgást az egészségügyi miniszter péntek esti közlése szerint.

Bakondi: A nemzeti érdek az első

A kormány az illegális migrációval kapcsolatos minden kérdést a nemzeti érdek oldaláról közelít meg – hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére