Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így változott a háború hatására a kőolaj ára

888.hu

2022.06.11. 11:00

Drámai áramelkedés történt.

 

Felbolygatta az energiahordozók, köztük a nyersolaj árát az orosz-ukrán háború kitörése, ám az európai piacon két meghatározó kőolajtípus jegyzése a konfliktus kirobbanás után ellentétes pályát írt le – írja a Világgazdaság.A portál szerint az északi-tengeri Brent típusú nyerskőolaj ára meredeken emelkedett az elmúlt hónapokban, amíg a háború kitörése előtti napon még 96,6 dollár volt a hordónkénti ára, a legfrissebb, június 10-ei adatok szerint már 123,7 dollárnál járt a jegyzés, azaz közel 30 százalékkal drágult a két időpont között. Ráadásul az elmúlt 1 hónap trendje is emelkedő jellegű volt.

Ezzel szemben az Ural típusú olaj hordónkénti ára ellentétes utat járt be: míg február 23-án még 95 dollár kértek egy hordóért, addig június 10-én már csak 89,3 dollárt.

Ez 6 százalékos árcsökkentést csökkenést jelent.

Igaz, az elmúlt hetekben itt is inkább egy emelkedő trend rajzolódott ki, bár kevésbé egyértelmű, mint a Brent esetében, hiszen például az utolsó 2-3 napban csökkent az árfolyam.

A két típusú nyerskőolaj piacán tapasztalható árkülönbség jelentős mértékben nőtt, hiszen míg február 23-án a Brentet még alig 1,64 dollárral adták drágábban, addig június 10-ére az árkülönbség 34,4 dollárra hízott.

Ez közel 21-szeres növekedés, az árkülönbözet eléri az Ural nyerskőolaj árának harmadát, a Brent esetében pedig a negyedét.

Ez teremtett lehetőséget arra, hogy egyes cégek extraprofitra tegyenek szert, hiszen az olajipari vállalatok egy része a finomított olajtermékeik árait a Brent nyersolaj jegyzéséhez kötik, annak ellenére is, hogy a termelésükhöz a Brent-nél olcsóbb nyersolajat is használhatnak. Erre példa a hazai Mol, ahol a finomításhoz nagyobbrészt az orosz Ural nyersolajat használják, így miután a békeidőkben jellemző hordónkénti 5 dollár Ural-Brent árkülönbség hirtelen 30-35 dollárra emelkedett, az jelentős extrabevételt generál – számolt be a vg.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Nyílt levélben fordult Karácsonyhoz a kárpátaljai újságíró

Nyílt levélben fordult Karácsonyhoz a kárpátaljai újságíró

A cikkben változtatás nélkül közöljük Varga Ádám, a Pesti Srácok újságírójának nyílt levelét.

Lengyel nagykövet: megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz – erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.

Halálra röhögték magukat Alan Shearerék a németek búcsúján

Halálra röhögték magukat Alan Shearerék a németek búcsúján

Egy temetőben is vidámabb a hangulat, mint a tegnap este a német válogatott öltözőjében volt A Nationalelf 4-2-re verte Costa Ricát, ám ez kevés volt, 2018 után újra a csoportkörben búcsúzott a világbajnokságtól. A Bild kínos részletességgel számolt be a német búcsúról. A brüsszeli marokkóiak pedig újra tüzesen ünnepelték, hogy a számukra otthont biztosító Belgium csapata kiesett. 

„A jövőbe vetett reményt is szimbolizálja az energetikai infrastruktúra összekötése”

„A jövőbe vetett reményt is szimbolizálja az energetikai infrastruktúra összekötése”

Az energetikai infrastruktúra összekötése Magyarország és Szlovénia között szimbolizálja a két nép jövőbe vetett reményét is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szlovéniai Cirkovcében a Cirkocve-Pince villamosenergia-távvezeték átadóünnepségén.

A 888 megmondja a tutit: Szerbia – Svájc

A 888 megmondja a tutit: Szerbia – Svájc

Ahogy mondani szokták: az élet a legnagyobb rendező. Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, hogy nem nyáron, hőségben, sörsátrak árnyékában, hanem ősszel/télen forralt bort szürcsölve kell végig izgulnunk egy labdarúgó-világbajnokságot? De azzal, hogy Katar nyerte a 2022-es vb rendezési jogát, ezt is megtapasztalhatjuk. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt minden nap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai meccs: Szerbia – Svájc.

Afrikában kötnek ki az Ukrajnába küldött fegyverek

A nigériai elnök egy konferencián aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a líbiai háborúhoz hasonló módon az ukrajnai háborúból is kezdenek a fegyverek beszűrődni a Száhel-övezet térségébe, ami állítása szerint veszélyezteti a kollektív békét és a biztonságot a régióban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére