Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elnöki ügy: így telt Amerikában a "jelöltek éjszakája"

888.hu

2016.02.02. 15:18

Túl vagyunk az amerikai államelnöki elõválasztások elsõ fejezetén. Papírformáról aligha beszélhetünk: hatalmas meglepetések, gyõzelemként kezelt hajszálnyi elõnyök és pókerarcú vesztesek éjszakája volt ez.

Bármennyire is uralta a reflektorfényt Hillary Clinton és Donald Trump az elmúlt időszakban, most - talán először - beigazolódott a Trump-ra hurrogó vészmadarak jóslata, miszerint minden reflektorfény háttérbe szorul, amikor a tulajdonképpeni tettek mezejére kerül a sor. 

Az Iowa-i forduló nyertesei egyértelműen Ted Cruz és Bernie Sanders. Előbbi azért, mert a felmérések szerint lényeges hátránnyal indított Trumppal szemben a republikánusoknál, és mégis tisztes fölénnyel kerekedett felül, utóbbi pedig azért, mert hajszállal maradt le demokrata vetélytársától, az ex-first-lady Hillary Clintontól. 

Sandersnek, aki pár hónappal ezelőtt még közelébe sem ért Hillarynak a demokrata választók körében, ez a rendkívül közeli eredmény több mint elegendő első körben. És bár az amerikai sajtó számtalanszor cikkezett arról, hogy Hillary útjából minden konkurenciát "eltakarítottottak", mégsem bizonyult elegendőnek az egyértelmű fölényhez. 

Az eredmények megszületése után számos vélemény szólt amellett is, hogy Trump hibázott, amikor nem ment el a Fox News által szervezett utolsó televíziós vitára,  viszont Ronald Reagan szintén kihagyta az utolsó televíziós vitát Iowában, és szintén elvesztette az államot, utána mégis övé lett a végső győzelem. 

Az eredménytől függetlenül nem úgy tűnt, hogy Trump különösebben letört volna. A milliárdos többek között viccesen még azt is nyilatkozta, hogy az eredménnyel maximálisan elégedett, mivel a kezdeti becslések szerint az első tíz között sem kellett volna lennie Iowában. 

Trump a rajongóihoz intézett köszönőbeszédben még azzal is poénkodott, hogy annyira megszerette Iowát, hogy talán egyszer még egy farmot is vásárolna ott. Hát melyik helybéli szavazó tud egy ilyen ajánlatnak ellenállni, nemde?

Mivel Trump messze nem egy átlagos jelölt, és a pozitív megítéléséhez jelentősen hozzájárul az is, hogy az "amerikai álom" megvalósítójaként, egy "örök nyertesként" lép a szavazók elé, ezért könnyen lehet, hogy az első elvesztett csatán hosszú távon többet bukott, mint a tulajdonképpeni voksokat. 

Trump: "I'm Honored" to Finish Second

Donald J. Trump after a projected 2nd-place finish at Iowa caucuses: "We will go on to easily beat [ Hillary Clinton ] or [ Bernie Sanders ], or whoever the hell they throw up there." Live updates from the Iowa caucuses: http://cnn.it/204ymht

Posted by CNN International on Monday, 1 February 2016

Sanders diadalittasan állt a tömeg elé az eredmények közzétetelekor, ami némileg érthető is, hiszen az eddig toronymagasan vezető Hillary legyőzhetetlennek tűnő imidzse most mintha egy kissé megingott volna. Ne feledjük, hogy Hillary korábban Obamával szemben is egyértelműen a rajtvonal vezető pozíciójából startolt, végül mégis alulmaradt. 

Sanders speaks to supporters

Bernie Sanders from Iowa caucuses: "The American people bailed out Wall Street, now it's Wall Street's time to help the middle class." http://cnn.it/204Gn61

Posted by CNN International on Monday, 1 February 2016

Hillary Clinton, akit a fogadóirodák változatlanul messze a legesélyesebb jelöltnek tartanak, az ex-elnök férje társaságában állt a "szószék" elé, aki közben meglehetősen fura tekintettel bámulta hátulról beszélő feleségét. Annyi biztos, hogy Bill Clinton hajdani szexbotránya nem sok szavazatot hozott nejének. 

Hillary Clinton Speaks to Supporters

Hillary Clinton: "It is rare that we have the opportunity we do now." Live updates from the Iowa caucuses: http://cnn.it/1TyBgvd

Posted by CNN International on Monday, 1 February 2016

Iowa egyértelmű vesztese a kampányába messze legtöbb pénzt fektető Jeb Bush volt, aki neve és próbálkozásai ellenére még távolabb került arról, hogy ő legyen Amerika harmadik Bush-elnöke. 

 

A republikánusok egyértelmű nyertese azzal köszönte meg választói támogatását, hogy az első forduló bizonyította, hogy Amerika elnöki széke nem a médiában fog eldőlni - utalva ezzel a médiában mindent letaroló republikánus milliárdosra. 

 

Iowa caucuses: Ted Cruz wins

Ted Cruz declares victory in Iowa caucuses. "Tonight, the state of Iowa has spoken." http://cnn.it/204C0YS

Posted by CNN International on Monday, 1 February 2016

 

Mi várható ezután?

Bár az első ténylegesen hús-vér eredményről beszélünk, azért ezen még szinte minden változhat. (Jó, azért épp nem minden, például Jeb Bushból nyilván nem lesz államelnök.) Következő állomás: New Hampshire. 

Február 2-án készült felmérések szerint Trump magas föllénnyel vezet ebben a körzetben is: gyakorlatilag egyedült verné Cruz-t és Rubio-t együttvéve, de ehhez hasonló előrejelzéseket már láttunk Iowa előtt is. A demokratáknál Sanders méretes fölénnyel vezet Hillary-val szemben. A február 9-én rendezésre kerülő fordulóban tehát amennyiben a papírforma érvényesül, akkor a kör Trump visszavágója lehet, és Sanders tényleg beelőzhet, de mint mondtam, láttunk már ilyet...

 

(WSJ, NYT, Telegraph)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére