Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így szigorít Európa: egyre több ország vezeti be a kijárási korlátozást

888

2020.11.07. 14:00

A több európai országban elrendelt szigorú és kötelező karantén mellett a kormányok nagy része a kijárási korlátozások mellett döntött.

Horvátország

Horvátország csütörtöktől szigorít beutazási szabályain az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt, így a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkezőknek két hét kötelező karanténba kell vonulniuk, bár a szigorítások nem vonatkoznak azokra, akik csak átutazóban vannak. Emellett a kormány kötelezővé tette a szájmaszk viselését a tömegközlekedési eszközökön.

Szlovénia

A szlovén parlament a hét végén elfogadta a Covid-19 kontaktkövető alkalmazás bevezetéséről szóló törvényt, amely kötelezővé teszi az applikáció letöltését azok számára, akiknek a fertőzés miatt karanténba kell vonulniuk. A felhasználók névtelenek maradnak, a program biztosítja az adatok és a magánélet védelmét. Az alkalmazás mindenki más számára önkéntes alapon lesz használható. A szlovén kormány is kötelezővé teszi ismét a szájmaszk viselését zárt terekben és a tömegközlekedési eszközökön. Boszniából, Szerbiából, Koszovóból és Horvátországból érkezők beutazását korlátozzák. Horvátországgal szemben ugyanakkor nem tervez bevezetni hasonló intézkedéseket.

Németország

Németországban november 30-ig legfeljebb két háztartás tagjai, maximum tíz ember tartózkodhat együtt. Csaknem teljesen leállítják az idegenforgalmat és a vendéglátást, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és a vendéglők csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztik a kulturális intézmények – például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is. Az utóbbi hónapokban bevezetett fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett továbbra is működik a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszere, a legtöbb szolgáltatás, a kis- és nagykereskedelem, a feldolgozóipar és az építőipar.

Görögország

Görögországban mától kezdődően háromhetes, országos kijárási korlátozást rendeltek el. Hétfőtől pedig távoktatás lesz a gimnáziumokban és szakközépiskolákban a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt újabb legalább háromhetes országos karantén keretében. Csak az óvodák és az általános iskolák maradnak nyitva. Az intézkedés jegyében a görög lakosok nem hagyhatják el otthonukat, csak úgy, hogy a mobiltelefonjukon hatósági engedélyt kapnak erre sms üzenetben.

Ciprus

A szigetországban péntektől teljesen néptelen utcán is kötelező a maszk viselete, tilosak az esküvők, lakodalmak, legfeljebb tíz fős magánrendezvények tarthatók, kijárási tilalom van érvényben éjjel 11 és hajnali öt óra között, az éttermeknek, kávézóknak este fél tizenegykor be kell zárniuk.

Izland

Izlandon az összejövetelek maximum létszámát az eddigi 20-ról 10-re csökkentették, temetéseken pedig legfeljebb 30 ember vehet részt.
Felfüggesztették a sporteseményeket és a színpadi előadásokat is, bezárták az uszodákat, éjszakai szórakozóhelyeket, az alkoholt felszolgáló éttermeknek pedig este kilenckor szintén be kell zárniuk. Az új rendelkezések elvileg november 17-ig maradnak érvényben.

Szerbia

A válságstáb betiltotta az öt fősnél nagyobb rendezvényeket, valamint a jövő hét szerda és péntek között iskolai szünetet rendelt el. A sportrendezvényeket, köztük a futballrangadókat pedig kizárólag közönség nélkül szervezhetik meg.

Franciaország

Az egy hete érvényben lévő lakhelyelhagyási tilalom ellenére a koronavírus továbbra is fokozattan terjed az egész országban. A párizsi prefektúra csütörtökön rendeletben megtiltotta az éttermeknek este 10 óra és reggel 6 óra között a házhoz szállítást, illetve az üzleteknek az alkohol árusítást, miután a rendőrség azt tapasztalta, hogy a nyitva tartó kereskedelmi egységek közelében csoportosulnak esténként az emberek.
A tavaszi karanténhoz képest a mostani lezárásban jelentős különbség, hogy ezúttal a munka nem állt le: aki nem tud távmunkát végezni, bejárhat a munkahelyére, az iskolák sem zártak be, az üzletek közül viszont kizárólag az élelmiszerboltok tarthatnak nyitva és azon éttermek, amelyek vállalnak házhozszállítást.

Anglia

A brit kormány által elrendelt, 56 millió angliai lakost érintő intézkedéscsomag értelmében december 2-ig az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. Emellett a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a szabadidőközpontok, az edzőtermek, a mozik, a pubok, a bárok és az éttermek csütörtökön szintén négy hétre bezártak, de elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni.

Ausztria

Keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett érvénybe Ausztriában, illetve bezárták a kávézókat, a szórakozóhelyeket és az éttermeket. A gyárak, a boltok, az óvodák és az alsófokú iskolák továbbra is nyitva vannak, de a középiskolák és az egyetemek már átálltak távoktatásra.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére