Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így nyilatkoztak az erdélyiek a román kormány kisebbségpolitikájáról

Forisek Ádám

2017.05.18. 22:28

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) 62. kolozsvári kongresszusának csütörtöki megnyitóján élesen bírálták az erdélyi házigazdák a román kormány kisebbségpolitikáját.
KOLOZSVÁR, 22:28

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) 62. kolozsvári kongresszusának csütörtöki megnyitóján élesen bírálták az erdélyi házigazdák a román kormány kisebbségpolitikáját.

Vincze Loránt, a FUEN erdélyi elnöke köszöntőbeszédében sérelmezte, hogy a román állam meghívott képviselői távol maradtak a rendezvényről. Sajnálatosnak tartotta, hogy Románia elutasítja a párbeszédet, amikor kollektív jogokról, egy közösség zászlóhasználatáról vagy az anyanyelv-használati esélyegyenlőségről van szó.

Azt szeretnénk, ha a romániai magyar közösséget államalkotó tényezőként ismernék el, a magyar nyelvet pedig regionális nyelvként"

– jelentette ki a FUEN elnöke. Hozzátette: ez nem lenne szokatlan Európában, Románia szomszédai is példaként szolgálnak erre: 

Szerbiában a kisebbségek széleskörű kulturális autonómiával rendelkeznek, Magyarországon kulturális és oktatási önkormányzatokkal, a Moldovai Köztársaságban a gagauz közösség területi autonómiával"

– sorolta a példákat.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kijelentette: a NATO-, majd EU-csatlakozás idején tapasztalt kisebbségbarát román intézkedések kora lejárt, és elkezdődött egy visszarendeződési folyamat.

Nincs ellenőrzés, már nem figyeli senki, hogy mit kellene betartani. Közben olyan eszközöket vezettek be a jogok megnyirbálására, a közéleti vezetők megfélemlítésére, amelyek ellenszerét ma még nehezen találjuk. Az igazságszolgáltatást, és az erőszakszervezeteket vetik be ellenünk."

– fogalmazott Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke sérelmezte, hogy a román külügyminisztérium bajkeverőnek próbálja beállítani az erdélyi magyarokat és a FUEN-kongresszust.

A politikus nyomatékosította: nem az erdélyi magyarság képviselői, hanem a román külügyminisztérium állítja, hogy Románia megoldotta a kisebbségi kérdést, és a román kisebbségpolitika modellértékű. Az elnök szerint ugyanakkor erről szó sincs.

Biró Zsolt, a FUEN-be nemrég felvett erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke arra emlékeztetett, hogy Románia számtalan esetben felemelte a hangját a többsebességes Európa ellen. Úgy vélte, hogy a kisebbségpolitikában sem megengedhető a többsebességes Európa, és az erdélyi magyarok ugyanazokat a jogokat kérik, amelyekkel például a dél-tiroli osztrákok rendelkeznek Olaszországban. 

A román kormánynak alárendelt Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának az államtitkári rangú, tatár nemzetiségű vezetője üdvözölte, hogy a FUEN Kolozsváron rendezte kongresszusát, hiszen – mint fogalmazott – itt a résztvevők "összevethetik a valóságot azzal, amit egyesek állítanak a román kisebbségvédelemről."

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére