Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így lehetne csak megoldani a bevándorlás problémáját a Migrációkutató Intézet szerint

Forisek Ádám

2018.01.16. 22:58

Az intézet kedden közölt, angol nyelvû tanulmányában ismertette a bevándorlás jelenlegi helyzetét, és a megoldásra is tett javaslatokat.
BRÜSSZEL, 22:58

Az intézet kedden közölt, angol nyelvű tanulmányában ismertette a bevándorlás jelenlegi helyzetét, és a megoldásra is tett javaslatokat.

Az intézet az MTI-hez eljuttatott tanulmányának összefoglalójában ismerteti: a tanulmány kiindulópontja, hogy egy tökéletesen működő visszaküldési stratégia sem a leghatékonyabb eszköz az Európára háruló migrációs nyomás csökkentésére. Ez ugyanis pusztán a már Európába érkezettek helyzetét hivatott kezelni, de az érkezés korlátozásához nem járul hozzá.

Emiatt szerintük a hatékony visszaküldési stratégiát ki kell egészíteni a bevándorlókban és a bevándorlást fontolgatókban élő "hamis Európa-kép" megváltoztatásával.

Azt írták: a migrációs válság egyik fő tanulsága, hogy a kibocsátó övezetekben élőknek a kivándorlás az egzisztenciális problémákra adott megoldás illúzióját kínálja. Az intézet értékelése szerint a migrációs vágy egy sajátos "tömegpszichózis" a kibocsátó országok állampolgárainál.

A migráció ezen országokban nem személyes, hanem családi projekt, így az elsőként szerencsét próbáló családtag sikere vagy kudarca az őt ebben támogató, figyelemmel kísérő közösség további terveit is meghatározza. Ebből következik, hogy egy ilyen közegben az illegális migráció csökkentésében fontos szerep juthat egy hatékony visszaküldési stratégiának.

Hangsúlyozták azt is: ha a befogadó országok nem alkalmazzák következetesen a visszaküldési stratégiákat, és migrációs politikájukban fenntartják a bevándorlást erősítő elemeket, a kibocsátó országokba visszatérők száma rendkívül alacsony marad. A ritkán alkalmazott, ám "nagy visszhangot kiváltó" tömeges visszaküldés a lehetséges megoldások egyike, azonban ez csak átfogó intézkedéscsomaggal előkészítve lehet sikeres.

Az intézet felhívta a figyelmet az időzítés fontosságára is: a visszaküldésnek humánus és egzisztenciális okokból is minél korábban kell megtörténnie, amikor a migránsnak "még nincs tudomása más, kedvezőbb lehetőségekről, nem alakított ki szociális hálót, nem alapított családot, illetve még nem követték rokonai".

Kitértek arra is: a visszaküldési stratégiák sikeréhez kulcsfontosságú a jó együttműködés a kibocsátó országokkal. A tömeges visszaküldés nem valósulhat meg a kibocsátó ország támogatása és beleegyezése nélkül, másrészt valódi gond az, hogy a hazatérés megszégyenítéssel, megbélyegzéssel járhat. Ebben az együttműködésben tehát egyszerre kell megjelennie a nyomásgyakorlásnak és a visszatérők helyzetének javítását célzó garanciaelemeknek – olvasható a közleményben.

Az intézet összegzése szerint a szükséges intézkedések meghozatalához elsőként a tömeges bevándorlás elvi visszautasítására van szükség, hiszen a már Európában lévő elutasított menedékkérők bármilyen irányú mozgatása is csak részlegesen hatékony intézkedés lehet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére