Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így bukott el Macron európai víziója

Forisek Ádám

2018.12.05. 10:55

Sokan egyfajta európai megmentõként kezelték Emmanuel Macront a megválasztásakor. A mostani történéseket figyelembe véve azonban nagyon úgy néz ki, hogy az ifjú elnök csillaga leáldozóban van.

Mindannyian emlékezhetünk rá, hogy Emmanuel Macron megválasztása mennyire euforikus érzéseket váltott ki a Brüsszel-barát táborból. Ez valamilyen szinten érthető is, hiszen Macron pont akkor tudott egy Európa-párti üzenettel győzelmet aratni, amikor az Európai Unió finoman szólva sem volt a helyzet magaslatán.

Emlékezhetünk, hogy már az is nehézséget okozott az európai projektnek, hogy közös megoldást találjon Németország és Görögország számára, aztán minderre egy óriási lapáttal tett rá a migrációs válság elhibázott kezelése, a kegyelemdöfést pedig a Brexit adta meg 2016-ban.

Mindezen történések fényében nem túlzás azt állítani, hogy a válságba zuhant Brüsszelnek Macron győzelme olyan volt, mint egy vizes kulacs a szomjas embernek. Nem is csoda, hogy az Euronews egyenesen azt írta, hogy

Macron győzelme átalakítja Európa képét a nagyvilágban. Ellentétben azzal, amit a kétkedők vallanak, Európa nem hanyatlik, épp ellenkezőleg: még mindig meg tud újulni."

A valóság azonban hamar pofon vágta az európai projektben bízókat, mindabból ugyanis, amit Macron ígért, nem sok valósult meg eddig. Gondolhatunk itt a digitális adóra, az eurózónát érintő reformokra, vagy ami a legfontosabb, a Franciaországot érintő reformokra.

Utóbbit azért szükséges külön hangsúlyozni, mert az európai vízió megvalósításához Macronnak először hazai terepen kellett bizonyítania. Csakis sikeres hazai reformokkal volt esélye megnyernie Németországot szövetségesként, Berlin segítsége márpedig elengedhetetlen az Európai Unió integrációjának mélyítésére.

Hazai pályán Macron szörnyen áll.

Hiszen egy olyan elnökről beszélünk, akinek a népszerűségi mutatói a Politico szerint is alulról verdesik a 20 százalékot. Elnökségének elmúlt egy évét tüntetések tarkították elhibázott politikája miatt, amelyek közül a legsúlyosabb érvágást mindenképp a sárgamellényes mozgalom demonstrációi jelentik.

Így pedig nincs túl sok legitimációja ahhoz, hogy megállja a helyét az európai színtéren, és gyakorlatilag semmilyen mértékben nem tudja hitelesen képviselni a szorosabbra fűzött európai integráció üzenetét.

Az eddigiek alapján tehát Macron nem igazán az az európai megmentő, akit sokan láttak benne. Ez pedig különösen azoknak lehet rossz hír, akik abban reménykedtek, hogy Angela Merkel lemondása után Macron lesz az európai projekt kvázi vezetője.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére