Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így akart Zuckerberg pénzt csinálni az adatainkból

Forisek Ádám

2018.12.06. 13:30

Több e-mailt is kiszivárogtatott a Facebookkal kapcsolatban a brit parlament, amellyel immár a sokadik alkalommal kérdõjelezõdik meg a techóriás megbízhatósága.

A 2012-től 2015-ig terjedő, összesen 223 oldalnyi levelezést a Facebook botrányait vizsgáló parlamenti bizottság hozta nyilvánosságra – írja az Independent.

Ebből a levelezésből többek között az is kiderül, hogy a Facebook a Netflixnek és az Airbnb-nek (egy app, amin keresztül szálláshelyeket lehet kiadni/lefoglalni) akarta kiadni a felhasználók adatait a tudtukon kívül. A forgatókönyv ismerős, pont ugyanezen jelenség miatt robbant ki a Cambridge Analytica-botrány is.

A Facebook tehát annak ellenére, hogy 2015-ben az ellenkezőjét ígérte, gyakorlatilag kiválogatott bizonyos cégeket, akiknek teljes hozzáférést biztosított a felhasználók adataihoz. Ez egyébként egy gondosan megtervezett művelet volt, ugyanis fordítva is működött: azaz Zuckerbergék kiválogatták, melyek azok a cégek, amelyeknek nem adnak adatokat – így akart a Facebook versenyelőnyben maradni a piacon.

Az e-mailek kapcsán felmerült továbbá a Facebook átláthatóságának problémája is. A levelezések során a Facebook fejesei arról értekeztek, hogyan tehetnének szert az androidos készüléket használó emberek híváslistáira. Ezt androidos applikációjuk fejlesztésével akarták elérni, de mivel a híváslisták begyűjtésének nagy visszhangja lett volna, ezért a Facebook megpróbálta a lehető legkevésbé egyértelművé tenni a felhasználók számára, hogy az applikáció fejlesztésével az adataik a Facebookhoz vándorolnak.

Egyértelműen látható tehát, hogy a Facebookra bízott adatok nincsenek biztonságban, hiszen Zuckerberg nem először (és valószínűleg nem is utoljára) bánik úgy velük, mint egyszerű portékával, amit pénzért lehet adni-venni. Mindez pedig ha párosul egy olyan cenzúragépezettel, amelynek működését már nemegyszer láthattuk, az sokszorosára növeli a veszélyt. Ezt ellensúlyozni esetleg azzal érdemes, hogy jól átgondoljuk, milyen adatokat adunk meg a közösségi oldalaknak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére