Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Horst Seehofer: az iszlám nem tartozik hozzá Németországhoz

Forisek Ádám

2018.03.16. 13:18

A német belügyminiszter kemény és határozott szavakkal beszélt Németország jelenlegi helyzetérõl egy pénteki lapinterjúban.
MÜNCHEN, 13:18

A német belügyminiszter kemény és határozott szavakkal beszélt Németország jelenlegi helyzetéről egy pénteki lapinterjúban.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Bild című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy Németországot a kereszténység formálta, így az ország kultúrájához tartozik a szabad vasárnap és az egyházi ünnepnapok és rituálék sora, mint a húsvét, a pünkösd és a karácsony.

Az iszlám viszont nem része Németországnak, "de a nálunk élő muzulmánok magától értetődően Németországhoz tartoznak". Ez azonban

természetesen nem jelenti azt, hogy rosszul értelmezett figyelmességből fel kellene adnunk az országunkra jellemző hagyományokat és szokásokat"

– mondta Horst Seehofer.

Az én üzenetem az, hogy a muzulmánoknak velünk kell élniük, és nem mellettünk vagy ellenünk."

A Bild felidézte, hogy a muzulmán vallás és kultúra németországi helyzetéről folytatott vitát a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik legtekintélyesebb politikusa, Wolfgang Schäuble, a szövetségi parlament (Bundestag) elnöke indította el 2006-ban, amikor belügyminiszterként az iszlám konferenciát azzal a kijelentéssel nyitotta meg, hogy "az iszlám része Németországnak és Európának".

A diskurzus leghírhedtebb kijelentése egy szintén CDU-s politikustól, Christian Wulff volt államfőtől származik. Õ 2010-ben a német nemzeti ünnepen mondott beszédében azt mondta: a kereszténység és a zsidóság mellett az iszlám is része Németországnak, a két országrész egyesítése után pedig a bevándorlók integrációja a legfontosabb feladat, amihez a németektől nyitottság és tolerancia, a bevándorlóktól pedig igyekezet és a német értékrend tisztelete szükséges.

A következő államfő, Joachim Gauck szerint nem a muzulmán vallás, hanem a muzulmán vallású lakosok tartoznak Németországhoz. A szövetségi elnök erről egy 2012-es interjúban beszélt, kiemelve, hogy nem veszi át szóról szóra elődje kijelentését, de a szándékkal azonosul. Hozzátette, hogy megérti azokat is, akik azt kérdik:

vajon miként járult hozzá az iszlám Európa fejlődéséhez, miként vett részt a felvilágosodásban vagy éppen a reformációban? Ezekkel a felvetésekkel is egyetértek, ha nincsen bennük rasszista felhang".

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke 2015 januárjában az akkori török kormányfővel, Ahmet Davutogluval folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón arra a kérdésre, van-e ok nyugtalanságra az iszlamofóbia miatt Németországban, azt mondta, hogy egyetért Christian Wulff megállapításával, miszerint az iszlám Németország részévé vált.

Én minden német kancellárja vagyok, és ebbe beletartozik mindenki, aki tartósan itt él"

– mondta Angela Merkel.

A 82,6 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török. A menekülthullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt a muszlimok száma az országban, arányuk így 6-7 százalék körül lehet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére