Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hongkongban mécsesekkel emlékeztek, Amerika hadihajót vonultatott fel

MTI

2020.06.05. 08:37

31 éve volt a Tienanmen téri vérengzés.

A pekingi vezetés Kína területéhez tartozónak tekinti Tajvant, és már régóta rossz szemmel figyeli az önmagát kormányzó szigetnek juttatott amerikai támogatást, fegyvereladásokat és az Egyesült Államok haditengerészetének térségben végzett járőrtevékenységét.

A tárca közlése szerint a „rutin küldetésen” lévő amerikai hadihajó déli irányba haladva kelt át a Kínát Tajvantól elválasztó szoroson.

Az Egyesült Államok az utóbbi hónapokban fokozta tevékenységét a Tajvani-szorosban – tovább ingerelve ezzel a kínai vezetést és növelve a feszültséget Washington és Peking között.

A hatóságok tiltása ellenére ezrek gyűltek össze a Tienanmen téri vérengzés 31. évfordulóján csütörtökön Hongkongban.

Több városrészben is gyertyagyújtással emlékeztek az elfojtott diáktüntetés halálos áldozataira. A rendőrök paprikaspray-vel oszlatták a demonstrálókat.

Tajvanban is megemlékeztek a Tienanmen téri eseményekről.

1989 tavaszán diákok kezdeményezésére hatalmas tömeg vert tábort a pekingi Tienanmen téren. A megmozdulások csúcspontján több mint egymillió ember gyűlt össze. A kommunista vezetés rendkívüli állapotot hirdetett, és a hadsereget küldte a tiltakozók ellen. A tüntetés szétverése során sokan meghaltak, de az áldozatok pontos száma a mai napig nem ismert, mert a történtekről Kínában szót ejteni sem lehet. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére