Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hol vagy, Timi? Brüsszel 1200 milliárdot küld a Balkánra

888.hu - MTI

2020.04.29. 21:12

Ott bizony nem uniós állampolgárok élnek.

Az Európai Bizottság több mint 3,3 milliárd euró (mintegy 1200 milliárd forint) összegű uniós támogatást juttat a nyugat-balkáni régiónak a koronavírus-világjárvány kapcsán felvetődő szükségletek fedezéséhez és a migránstáborokra.

A pénzügyi csomag egyebek mellett tartalmazza az előcsatlakozási támogatási eszköz átcsoportosítását az egészségügyi ágazat számára, ösztönzést a társadalmi és gazdasági fellendüléshez, illetve egy átfogó gazdaságserkentő csomagot a nemzetközi pénzügyi intézményekkel szoros együttműködésben. Azonnali humanitárius segítséget nyújt a bevándorlóknak, valamint a menekülttáborok sürgős szükségleteinek kielégítésére.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a támogatás kapcsán azt mondta, az Európai Unió (EU) közös felelősséggel tartozik a nyugat-balkáni partnerországok iránt a világjárvány idején, mivel jövőjük egyértelműen az Európai Unióban rejlik. A pénzügyi csomagon túlmenően az EU továbbra is támogatni fogja a régiót, ideértve az uniós csatlakozáshoz szükséges reformokat, mivel a fellendülés csak akkor lesz hatékony, ha az országok továbbra is teljesítik kötelezettségvállalásaikat.

A bizottsági közlemény szerint a koronavírus megjelenésével a Nyugat-Balkán országai aktiválták az uniós polgári védelmi mechanizmust, amelynek keretében egyebek mellett lehetőség nyílik orvostechnikai eszközök közös beszerzésére, valamint a régió mentességet kap az egyéni védőeszközökre és vírustesztekre vonatkozó uniós engedélyezési rendszer szabályai alól.

A mozgósított támogatáson felül az uniós bizottság hosszabb távon is támogatást kíván nyújtani a nyugat-balkáni partnerországoknak. Ebből a célból gazdasági és beruházási tervet fog kidolgozni a térségre vonatkozóan, melyet várhatóan az év második felében terjeszt majd elő.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére