Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hogyan változik meg az Európai Parlament összetétele a Brexit után?

Békési Marcell

2020.01.31. 13:40

Kizárólag a mandátumarányokat tekintve a Politico elemzése szerint a Néppárt és az euroszkeptikusok lehetnek a távozás nyertesei.

A Politico nemzetközi politikai hírportál európai kiadása tett közzé egy elemzést a Brexit utáni parlament összetételéről a brit EU-tagság utolsó napján.

Az Európai Parlament 73 brit képviselőt fog elveszíteni, a parlament összetétele azonban ezután teljesen átrendeződik: az eddigi 751 helyett csak 701 mandátumot osztanak majd szét a tagállamok képviselői között. A britek a 2019-es EP-választáson 40 százalékban jobb-, illetve 60 százalékban baloldali képviselőket küldtek a parlamentbe, a szavazás győztese pedig a Brexit Párt lett.

A változás persze nem lesz hatalmas, de apró jobbratolódást valóban okozni fog strukturálisan az intézményben.

  • A legnagyobb vesztese a távozásnak a Szocialisták (-6), a Zöldek (-7) és Emmanuel Macron Renew Europe (-11) csoportja lesz;
  • a nyertese pedig a Néppárt (+5) és az euroszkeptikus Identitás és Demokrácia (+3) lesz, utóbbinak legerősebb tagja Le Pen csoportja.

A változás természetesen az EP összetételét továbbra sem változtatja meg, hiszen a baloldali és liberális pártoknak összességében továbbra is szűk többségük lesz a parlamentben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére