Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hitellel segíti ki a német kormány az Unipert, hogy tudjon piaci áron földgázt vásárolni

888.hu/MTI

2022.08.30. 09:20

A német szövetségi kormány ellátja a szükséges forrásokkal a támogatásra szoruló energiaszolgáltatókat – jelentette ki Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter, miután újabb állami támogatást kért Németország legnagyobb földgázimportőre, az Uniper.

 

Robert Habeck egy hamburgi rendezvényen elmondta, hogy a kormány az egész ágazat stabilitása érdekében „mindenképpen biztosítja a likviditást” a segítségre szoruló szolgáltatóknak.

„Ezért nem lesz olyan láncreakció az energiapiacon, mint a Lehman Brothers befektetési bank bukása után” a pénzügyi piacokon – utalt a Zöldek politikusa a 2008-ban elmélyült világméretű pénzügyi válságra.

A németországi energiaellátásban rendszerszintű fontosságú szerepet betöltő Uniper hétfőn közölte, hogy az eddigi 9 milliárd euró után további 4 milliárd hitelt kér az állami fejlesztési banktól (KfW) rövid távú likviditásának biztosítására.

A cég azért került szorult helyzetbe, mert a Gazprom orosz állami energetikai óriáscég nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit.

A földgázszállítás június 14. óta akadozik, az „elmaradás 80 százalékot tesz ki”, így az Uniper arra kényszerül, hogy ügyfelei ellátásának érdekében a szállítási szerződésekben rögzítettnél jóval magasabb áron, a piacon vásároljon földgázt – áll a cég közleményében.

Mint írták,

 

a földgáz megawattonkénti ára elérte a 300 euró körüli szintet, ami éves összevetésben több mint hatszoros növekedés.

 

A vállalat a magasabb beszerzési költségek miatt „naponta 100 millió eurót jóval meghaladó készpénzveszteséget halmoz fel” – tették hozzá.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére