Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hétvégén választ Kanada

Békési Marcell

2019.10.16. 07:07

A tét óriási: bukhat Justin Trudeau, a píszí kultúrájának koronázatlan királya.

Kanadában szombaton országgyűlési választásokat tartanak, egyelőre kiélezett a verseny Kanada két történelmi pártja, a jelenleg kormányzó Liberálisok és az ellenzéki Konzervatívok között. A baloldal óriási fölényben van, viszont megosztott, hiszen balról próbálja előzni a kormányt a marxista New Democracy (NDP).

A Brit Nemzetközösséghez tartozó ország törvényhozásának két háza van, ahol az alsóházi képviselőket angol mintára területi alapon választják meg négyévente, majd a győztes, tehát több mandátumot szerzett párt vezetőjét II. Erzsébet királyné kanadai főkormányzója nevezi ki.

Justin Trudeau, a modern Kanada legfiatalabb miniszterelnöke évek óta mutatja az utat a világ baloldali vezetőinek, és míg a mainstream média isteníti, közép-európai szemszögből nézve uralma tulajdonképpen nem is hagyományos értelemben vett kormányzás, hanem a világ legnagyobb társadalmi kísérlete a liberális utópia megteremtésére.

A kanadaiak viszont ennek láthatóan nem örülnek, hiszen támogatottsága az elmúlt két évben kétharmadára zuhant. Miközben ugyanis két kézzel küzdött a gyűlöletbeszéd szólásszabadság ellen, a női egyenjogúságért radikális feminizmusért, és a nyitott társadalomért bevándorlás szélesítéséért, elfelejtette betartani választási ígéreteit, és immár nemcsak jobbról, hanem balról is tetemes méretű ellenzék szeretné leváltani.

Az utóbbi hetek rasszista botránya sem tett jót neki, melyről mi is írtunk, ám alapjaiban ez nem rengette meg az uralmát.

A közvélemény-kutatások szerint jelenleg az ország legnépszerűbb pártja a Konzervatív Párt 32,4 százalékkal, őket követik pár százalékkal lemaradva a liberálisok, a harmadik erő pedig az NDP 19 százalékos támogatottsággal. Utóbbi párt ugyan bejelentette, hogy a botrány ellenére minden eszközzel megakadályozza, hogy konzervatív kormány alakuljon, és koalícióra lép a Liberális Párttal, ám a meccs még nem lefutott, hiszen a képviselői rendszer miatt Kanadában el lehet vinni egy miniszterelnöki széket már 34-35 százalékkal is.

A tét viszont óriási: Kanada jelenleg a szélsőbal zászlóshajója a világon. Ha bedől, az megmutatja, hogy van mozgástere a jobboldalnak egy földcsuszamlásszerű liberális győzelem után is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére