Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hétfõn indul a nagy migránscsere-program

888.hu

2016.04.03. 18:03

A görögök már készülõdnek, igaz, a helyszíni beszámolók szerint még sehogy sem állnak. A törökök már üzentek is, közben Brüsszelben is forralnak valamit.

Görögország ugyan végre nemzetközi segítséget kért a beáramló menedékkérők regisztrálására, de ennek megérkezésére még várnia kell; a Frontex szerint 1500 külföldi rendőr jelenlétére lenne még szükségük, hogy a görög szigeteken és Athénban zökkenőmentes legyen a migránsok regisztrációja, ehelyett az uniós tagországok mindössze hétszáz egyenruhást ajánlottak fel a feladatra, és közülük is csak egy tucatnyi érkezett meg eddig. Õk a görög hatóságokat segítik majd, elsősorban az elutasított menedékkérők Törökországba visszaszállításánál. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint a jelenleg rendelkezésükre álló emberi erőforrás hússzorosára, rendvédelmi emberekre, tolmácsokra lenne szükségük.

Hétfőtől ugyanis megkezdik a Görögországban regisztrált, ott elutasított menedékkérelemmel rendelkező, vagy menedékkérelmet Görögországban benyújtani nem hajlandó bevándorlók Törökországba deportálását; elsőre rögtön ötszázat hajóznak vissza. A menedékkérelmeket a görög hatóságok bírálják el, ők döntik el, ki maradhat és kinek kell visszafordulnia a Szíriából érkezettek közül. Azok a szírek, akiket visszafordítanak, egy dél-törökországi menekülttáborban szállásolják majd el, miután a török partoknál regisztrálták őket; mindenki mást, legyen akár afganisztáni, akár eritreai háborús menekült, visszaszállítanak a saját hazájába.

A Törökországba visszaküldött szír menekültekért cserébe Ankara újabb szír menekülteket küld. Hogy kiket, azt saját hatáskörben, az ENSZ menekültügyi szervezetével együttműködve választja ki. Vizsgálni fogják, hogy mekkora esélye van a menedékkérőnek a beilleszkedésre, azaz milyen vallású, milyen a képzettsége, beszél-e nyelveket, és azt is figyelembe veszik, tartózkodnak-e már családtagjai Európában, mert a fő cél még mindig az, hogy a szétszakadt családokat egyesítsék és a fokozott védelemre szoruló menekülteket befogadják - mondják.

A törökök által küldött első csoportok természetesen Németországba mennek, hétfőn rögtön 40 embert indítanak útnak . A jelenlegi tervek szerint a németek is ellenőriznék a küldöttek személyazonosságát. Első körben 1600 embert fogadnának be, de idén összesen 15 100 Törökországból küldött menedékkérő befogadását tervezték. Ezt a kvótát gyorsan el fogják érni, hiszen csak március 18, az uniós-török paktum elfogadása óta több mint 6000 menedékkérelmet fogadtak be a görög hatóságok, ha ha csak minden második embert küldenek vissza, helyükre a törökök ugyanannyit küldenek majd.

A görögök által befogadottakat ugyan a brüsszeli kvóta-javaslat alapján kellene továbbosztani, ám az ő keretükbe most épp a törökök által küldött menekülteket akarják beválogatni – azaz az eredetileg Olaszország és Görögország tehermentesítése érdekében hozott, rendkívül népszerűtlen rendelkezést most egy újabb, nem kevésbé bizonytalan célnak rendelik alá, miközben Görögország túlterheltségének problémáját továbbra sem tudják kezelni. Ráadásul a terv működése érdekében uniós törvényt is módosítani kell.

Az Európai Bizottság a héten veszi napirendre a menedékkérelmek újraszabályozásának kérdését, miután ráeszméltek, hogy a dublini rendszert a német bevándorláspolitika teljesen működésképtelenné tette. A jelenlegi szabályozás alapján a migránsoknak azokban az államokban kell benyújtaniuk menedékkérelmüket, ahol első ízben lépnek uniós területre, és ha onnan továbbmennek, a hatóságok egyszerűen visszafordíthatják őket ezekbe az országba. A tervek szerint azonban a jövőben Brüsszelből, központi utasításra mondanák meg, ki hol telepedhet le, kihasználva a kötelező betelepítési kvótákról szóló szabályozás nyújtotta lehetőségeket.

Ha a fizikai és jogi bizonytalanság önmagában nem lenne elég, érdemes figyelni a nagy migránscsere-program humanitárius döccenőire is: az ENSZ már kivonult Görögországból, arra hivatkozva, hogy nem vesz részt egy olyan programban, amelyben nem tudja a minimális feltételeket sem garantálni, a jogvédők pedig most rászálltak Törökországra, amelyet azzal vádolnak, hogy visszaéléseket követ el az országba belépni próbáló szír menekültekkel szemben, azzal, hogy január eleje óta rendre visszatoloncolja azokat a háborús övezetbe.

(MTI)

 

 

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Trump ismét szigorított a bevándorlási szabályokon

Trump ismét szigorított a bevándorlási szabályokon

Az amerikai kormány engedélyezni fogja az illegálisan az Egyesült Államokba érkezett migráns gyermekek korlátlan ideig tartó fogva tartását – jelentette be még szerdán a belbiztonsági minisztérium Washingtonban.

Újabb jobbikos alapszervezet oszlatja fel magát

Kilép a Jobbikból a párt hajdúszoboszlói alapszervezete, így megszűnik a Jobbik helyi képviselete is az észak-alföldi városban.

Péntekig befejeződik az önkormányzati választás értesítőinek postázása

Péntekig befejeződik az október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi választásról szóló értesítők postázása.

A légszennyezettség is kapcsolatba hozható a mentális betegségek kialakulásával

A légszennyezettség is kapcsolatba hozható a mentális betegségek kialakulásával

A légszennyezettség nemcsak légúti betegségeket okoz és csökkenti a várható élettartamot, de egy új tanulmány szerint mentális betegségek, köztük a depresszió és skizofrénia kialakulásával is kapcsolatba hozható. A tanulmány bírálói szerint azonban a megállapítások igazolására további kutatásokra van szükség.

Megdöbbentő számok: a német lakosság negyede migrációs háttérrel rendelkezik

Meghaladta a 25 százalékot az úgynevezett migrációs hátterű lakosság aránya Németországban tavaly a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerdai adatai szerint.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére