Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Heteken belül találkozhat Trump és Kim Dzsongun

Horváth József György

2018.04.29. 13:10

Donald Trump amerikai elnök megvitatta telefonon Mun Dzsein dél-koreai elnökkel a pénteki Korea-közi csúcstalálkozó eredményeit, és megköszönte neki a közelgõ, legmagasabb szintû amerikai-észak-koreai tárgyalások elõkészítéséért tett, Washingtonnal összehangolt erõfeszítéseit - közölte szombaton a Fehér Ház.
WASHINGTON, 13:10

Donald Trump amerikai elnök megvitatta telefonon Mun Dzsein dél-koreai elnökkel a pénteki Korea-közi csúcstalálkozó eredményeit, és megköszönte neki a közelgő, legmagasabb szintű amerikai-észak-koreai tárgyalások előkészítéséért tett, Washingtonnal összehangolt erőfeszítéseit – közölte szombaton a Fehér Ház.

A közlemény szerint Trump és Mun egyetértett abban, hogy Kim Dzsongun az Egyesült Államok és Dél-Korea, illetve a nemzetközi közösség példa nélküli nyomásgyakorlásának köszönhetőn fejezte ki készségét a Donald Trumppal folytatandó tárgyalásokra. Azt a véleményt fogalmazták meg mindketten, hogy Észak-Korea számára "a békés és derűs jövő" csak a Koreai-félsziget "teljes, hiteles és visszafordíthatatlan" atommentesítése után jön el.

Trump szombaton Abe Sindzó japán kormányfővel is beszélt telefonon, és üdvözölték a Korea-közi csúcstalálkozót, amely szerintük az atommentesítés javára válik, és történelmi lépés az északkelet-ázsiai béke és stabilitás megteremtésének irányába - írta a tokiói miniszterelnöki hivatal. A harmincperces telefonbeszélgetés során azt is hangsúlyozták, nagyon fontos, hogy Phenjan tettekre váltsa ígéretét.

A pénteki Korea-közi csúcstalálkozó zárónyilatkozata célként tűzi ki a Koreai-félsziget teljes atommentesítését, és a békeszerződés megkötését a két Korea-között, amelyek jogilag még mindig hadban állnak egymással, mert az 1950-53-as koreai háború csak tűzszünettel zárult.

Donald Trump szombaton Michiganben tartott beszédében azt mondta, hogy három-négy héten belül találkozik Kim Dzsongunnal. Szerinte az észak-koreai fél mihamarabb le akarja bonyolítani a csúcstalálkozót.

Mindeközben sajtóértesülések is megerősítették, hogy Kim Dzsongun a panmindzsoni Korea-közi csúcstalálkozón azt mondta, hogy bármikor kész tárgyalni Japánnal. Miután Mun Dzsein dél-koreai elnök jelezte, hogy Abe Sindzó japán kormányfő hajlandó tárgyalni Észak-Koreával, Kim kijelentette: ő is kész a párbeszédre. A dél-koreai államfő felajánlotta közvetítő szerepét.

Mun elnök úr felajánlotta, hogy hidat épít Észak-Korea és Japán között"

– mondta Kim Jui Kjom elnöki szóvivő.

Tokió az Észak-Koreában elrabolt japán állampolgárok évtizedek óta húzódó ügye végére szeretne pontot tenni. A japán kormány hivatalosan 17 olyan japán állampolgárról tud, akit Phenjan hírszerzési vagy egyéb céllal a hetvenes-nyolcvanas években elraboltatott. Közülük öten hazatérhettek 2002-ben. Észak-Korea azt állítja, hogy nyolcan meghaltak, a maradék négy pedig soha nem lépett területére.

Abe bejelentette, hogy Mun ígéretéhez híven felvetette a kérdést a pénteki csúcstalálkozón, és tolmácsolta Tokió vonatkozó elképzeléseit. A japán kormányfő vasárnap telefonon egyeztetett a témáról és a panmindzsoni tárgyalások eredményeiről a dél-koreai elnökkel. Abe riporterek előtt mondott köszönetet mondott Munnak segítségéért.

Telefonbeszélgetésük során Mun és az Abe megegyezett, hogy a Korea-közi csúcstalálkozó megalapozta a Kim és Donald Trump amerikai elnök között május végén vagy június elején esedékes tárgyalások sikerét. Abe nagyra értékelte a koreai vezetők nukleáris leszerelés iránti elkötelezettségét, és reményét fejezte ki, hogy a szavakat tettek követik majd. Abe és Mun bizakodónak mondta magát, hogy Trump és Kim találkozója kézzelfogható lépésekhez vezet az atommentesítés kérdésében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére